Culinartz

sali

Van egy régi kiadású receptfüzetem. Ebben Julius Cézárhoz kötik a saláta eredetét. Ez hatalmas tévedés. A római uralkodónak semmi köze nincs a salátához. Sőt! megkockáztatom, hogy feleségei közül egyik sem tudott igazán főzni ugyanis a három császárné Cornelia, Pompeia és Calpurina után morzsányi  sem maradt a gasztronómia történelmében.

A méltán híres és közkedvelt  Cézár salátát egy bizonyos olasz séf Cesare Cardini alkotta meg. A séf még az első világháború után emigrált az Egyesült Államokba ahol először Sacramentóban majd San Diegóban üzemeltette híres éttermeit.  1924-ben társult Tijuanában (Mexikó) egy étterembe, ahol létrehozta ezt a salátát amely innen hódította meg az Államokat majd később Európát.

Cardini egyetlen célja a tipikus olasz ízek kombinálása volt az amerikai ízekkel:  mint a parmezán, római saláta és extra szűz olívaolaj, és a Worcestershire szósz, amit már akkoriban is salátaöntetként használtak Amerikában.

Az eredeti receptből a római salátát tartottam meg ezúttal. (és hatalmas tévhit, hogy jégsalátával készül, annak ellenére, hogy a hazai éttermek sajnálatos módon többnyire ezt használják)

Hozzávalók:

csirkemell filé

római saláta

gorgonzola, tejföl, olívaolaj

fél citrom reszelt héja és leve,

főtt tojás, friss zsálya

Egy fél csirkemell filét hosszant kettévágtam, majd bedörzsöltem kevés sóval. Kockákra vágtam és meghintettem alaposan reszelt citrom héjával és hagytam pihenni.

Közben kevés gorzonzola sajtot elkevertem egy evőkanál tejföllel, olívaolajjal és megfürdettem benne a leveleire szedett tépett salátát.

Olívaolajat hevítettem majd néhány zsálya levél kíséretében egy fél citrom levével a csirkehúskockákat megsütöttem.

Egy keményre főtt tojással néhány datolya paradicsom társaságában tálaltam.

Eltér nagyon az eredeti recepttől ám egyike azon ételeknek amelynek rengeteg variációja létezik. Mindig ahogyan éppen fáj rá a fogunk 🙂

cézár