Culinartz 10 min. 15 min.

5 nap a török, görög, zsidó és örmény kulinária világában

2018. szeptember 19. – 23.

Részletes program:

1. nap: Első séták és bevezetés a város életébe

Utazás Budapestről közvetlen járattal Isztambulba. Szállásunk a Sultanahmet negyedben lesz, ami az egykori Konstantinápoly városközpontjának számított. Egy kis pihenés után rögtön bele is vetjük magunkat a kulináris élvezetekbe. Ellátogatunk egy cukrászdába, mely több mint 150 éve készít többszáz éves receptek alapján tradicionális török édességeket. Megkóstolunk olyan jellegzetes, az oszmán időkben is népszerű desszerteket, mint a zerde, a muhallebi, a kazandibi és a baklava. Miután feltöltöttük energiaraktárainkat, egy kis sétával elérünk Eminönü kikötőjébe, ahol hajóra szállunk és teszünk egy közel 2 órás túrát a Boszporuszon, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerszoros két oldalán álló szebbnél szebb, régi nyaralóházakra és azon kerületekre, melyek egykor különálló falvak voltak. A hajótúra után egy olyan tradicionális étterembe látogatunk el, ahol számos, egykor a szultáni szerájban is népszerű ételt kínálnak.

2. nap: Oszmán-kor gasztrokultúrája

A hotelben elköltött reggeli után ellátogatunk a Topkapı palotába, mely közel 400 éven át volt a szultánok rezidenciája és egyben a birodalmi közigazgatás központja. Bár az egész palotán át fogunk sétálni, a legtöbb időt a konyhában és az ahhoz kötődő kiállítótermekben fogjuk tölteni, hogy megismerjük annak a hatalmas “gépezetnek” a működését, mely fénykorában több mint 1000 szakácsot foglalkoztatott egyszerre. A hosszú séta után megpihenünk a palota oldalában található étteremben és egy török teával frissítjük fel magunkat. Ezután elsétálunk Tahtakale negyed irányába, ahol a számos építészeti remekmű mellett megismerkedünk egy újabb, az oszmán korból származó édességgel, a künefével. Betérünk Szulejmán szultán vejének, Rüsztem pasának állított mecsetbe, majd felsétálunk a Szulejmán számára épített mecsetkomplexumhoz. Miután kigyönyörködtük magunkat, megpihenünk a szomszédban található kifőzdék egyikében, ahol egy tradicionális babos ételt eszünk ebédre. Innen átsétálunk a pár utcára található bozázóba, ahol az oszmán kor egyik legjellegzetesebb italát, a fermentált kölesből készült bozát fogjuk megkóstolni. Miután elég energiával töltődtünk fel, visszasétálunk az Egyiptomi Fűszerbazárhoz, ahol egy kis bevezető ismertető után mindenki szabadon vásárolhat! A nagy bevásárlás után visszasétálunk a hotelbe és lepihenünk egy kicsit. Vacsora előtt ellátogatunk az étterem közelében álló Kariye múzeumba, mely az egyik legrégebbi templom Törökországban, illetve megnézzük Szulejmán szultán egyetlen lányának, Mihrimah szultánának a mecsetjét. Vacsoránkat az oszmán szeráj gasztronómiáját bemutató éttermek leghíresebbjében költjük el.

3. nap: Szefárd nap

Ezt a napot kifejezetten a Konstantinápolyban élő szefárd zsidók kultúrájának megismerésével fogjuk tölteni. Bejárjuk Balat és Ortaköy kerületek utcáit, ahol néhány évszázaddal ezelőtt a legtöbb zsidó család élt. Meglátogatjuk a környék legjelentősebb zsinagógáit, belesünk helyi kóser élelmiszerüzletekbe, majd ebédidőben megérkezünk a török zsidók életét bemutató múzeumba, melynek kávézójában egy autentikus ebédmenüt kóstolhatunk végig. Ezután végigjárjuk a múzeumot, a délután maradék részében pedig sétálunk még egy kicsit a környéken és ellátogatunk egy zsidó ékszerész galériájába is. Vacsora előtt lepihenünk a hotelben, majd egy igazi autentikus szefárd étteremben zárjuk a napot.

4. nap: Örmény nap

Ezt a napot az örmény kultúrának szenteljük. Ellátogatunk az örmény pátriárka lakóházához és az isztambuli örmények legfontosabb templomához, a Szűz Mária templomhoz. Belesünk egy örmény gimnázium életébe és betérünk a legnépszerűbb cukrászdákba, ahol még ragaszkodnak annyira a hagyományaikhoz, hogy a legnagyobb vallási ünnepeikre elkészítenek olyan tradicionális péksüteményeket és desszerteket, melyeket már jobbára csak az idősebb generáció készít otthon. Tartunk egy bőséges kóstolót abban a kis delikáteszben, mely talán az utolsóként árul Isztambulban igazi örmény mezéket és autentikus alapanyagokat. A délutáni programból nem maradhat ki Isztambul egyetlen örmény múzeuma, majd egy igazán különleges programmal zárjuk a városnézést, egy bestseller gasztrokulturális könyv írójával tartunk közös programot, amelyen a legnépszerűbb örmény mezék elkészítéséről is tanulhatunk. A vacsora előtt lepihenünk a hotelben, majd egy autentikus örmény étteremben töltjük fel energiakészleteinket.

5. nap: Görög nap

Az utolsó napon Balat és Fener kerületeket járjuk be, régebben ezen a környéken lakott a görög családok többsége. Meglátogatjuk a helyi közösség számára legjelentősebb templomokat és utcákat. Utunkat az Eleos étteremben zárjuk, mely az égei-tengeri régiót bemutató ételeiről híres és egyben az egyik legkedveltebb tradicionális étterem az isztambuli görögök körében, ráadásul tulajdonosa örmény. A záróebéd után nem marad más, mint a csomagok begyűjtése a hotelből, majd az esti járattal visszatérünk Isztambulból Budapestre.

190 000 Ft 5 nap/ fő

AZ ÁR TARTALMAZZA

  • 4 éj szállást 4 csillagos központi szállodában, reggelivel
  • a részletes ismertetőben felsorolt programokat belépőkkel
  • minden szükséges transzfert (busz)
  • a magyar és a helyi csoportvezetők díját
  • az idegenvezetést.

A PROGRAM ÁR NEM TARTALMAZZA

EXTRA SZOLGÁLTATÁS

Jelentkezés :
info@govia.hu emailcímen.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.