Culinartz

Kollázsok2

Nem másról van szó, mint a “strozzapreti” tésztáról. A tréfás taljánok mindennek vicces nevet tudnak adni. Így nem csoda, ha a tésztáikat is mókásabbnál mókásabb nevekkel illetik.

Számos legenda létezik a nevének eredetéről, az egyik szerint  ezt a tésztát a papok annyira szeretik, hogy a lakmározásba szinte belefulladnak.

100CANON2

Mint minden tészta étel, ez is a “húsz percesek” kategóriájába tartozik. Természetesen, abban az esetben, ha a tésztát készen veszitek, ugyanis nincs az a tésztakészítő folyamat, amellyel ennyi idő alatt elkészülnétek. Maga a készítés módját is leírhatnám, ha nem lenne bonyolultabb leírni, mint elkészíteni.

Nyugodtan hagyatkozhattok a már kész tésztára {hűtött áruknál keressétek} , ugyanis ez a fajta friss tészta sokkal lágyabb szárított társánál. Ha más tésztával készítitek sincs semmi baj, ám fontos tudni, hogy tésztaforma más és más ízt kölcsönöz az ételnek. Így például a spaghetti teljesen másképpen fogja az ízeket visszaadni.

Tésztákból általában személyenként 12,5 dkg-ot illik számolni. Aki éppen nem diétázik, vagy túlságosan kopognak a szemei, az minden lelkiismeret furdalás nélkül számolhat 25 dkg-s adaggal is.

A tésztához feltesszük a vizet forrni.

Egy hatalmas, megmosott csokor menta leveleit lecsipkedem a szárról, felaprítom.
Mozsárba teszem, csurgatok rá kevés olívaolajat, hozzáadok 3-4 dkg fenyőmagot {ezúttal gyönyörű nagy szemű szárd magokat használtam}, megy hozzá még 2 púpozott evőkanál frissen reszelt parmezán. Hozzáadok 4 evőkanálnyi olívaolajat, csöpögtetek egy kis lime levet és az egészet alaposan összedolgozom.

Közben kevés forró olvasztott vajon egy maréknyi cukorborsót megfuttatok. Ha kellően zsenge, jöhet a borsó is, meg a héja 😉

A kifőtt tésztát megforgatom a menta pestóban, tányérra szedem. Mellé tálalok a borsóból is, amit még egy kevés citromos olívaolajjal megbolondítottam.

100CANON3

100CANON4

IMG_2384

Adhattok hozzá reszelt parmezánt, zöldborsó csírát és egy jó pohár rosé cuveét 😉

IMG_2386

Mindenképpen citrommal próbáljátok ki, ugyanis a menta friss illatával különleges párosítást alkot a fanyar, ám üde íze, élénkítő hatása. Feltétlenül próbáljátok ki és ne feledjetek el beszámolni a sikereitekről! 🙂

IMG_2377