Culinartz 10 min. 15 min.

Nem kellemetlen bevallani, hogy egy  meglátogatott városban a legmaradandóbb élmény akár az étkezéshez is kötődhet. Volt szerencsém többször eljutni Lisszabonba, és mindamellett, hogy lenyűgöznek a portugál főváros terei, történelmi emlékei, villamosai, izgalmas városrészei, legutóbbi látogatásom maradandó élménye egy számomra rokonszenves piaci étkező központ felfedezése volt.

Hasonlóval itthon is, például a Hold utcai piacon próbálkoznak. Azt is kipróbáltam, és inkább nem írom le a tapasztalataimat, mert finoman nem lehet leírni a lisszaboni Time Out és a Hold utcai közötti különbséget. A kis kétütemű Polski is autó, és az i8-as BMW is az.

image

A Time Out-nál nagyobb élményt csak egész Portugália tud nyújtani. Sejtelmesen izgalmasat. A változatos borokon és a millió módon elkészített tőkehal/vaníliás sütemény/fado kívül vannak ám komoly tartalmak.

 

image

Részletes program 

1. nap : Elutazás Budapestről közvetlen járattal Lisszabonba, majd onnan transzfer Portóba, Coimbra érintésével. Coimbrában ebédre helyi füstölésű sonka, néhány könnyű falat, egy pohár portugál asztali bor egy igazán különleges helyen – egy régi katedrálisban.
Portóban délutáni borkóstolás szabad programmal, vásárlási lehetőséggel a pincesoron.
Fakultatív vacsora Porto kétségtelenül egyik legnépszerűbb éttermében, ahová elsősorban a helyiek járnak. Népétekkel kezdünk, első tapasztalatként a ház leghíresebb fogásával.
Egyszerű, de a receptje már világméretű séftalálkozókon is megfordult

image

2. nap  Porto látnivalói a mai nap programja: Katedrális, Ribeira negyed, Dom Luis I. Híd, stb.
Délelőtt gyalogos városnézés.
Ebéd egy legendás, a helyiek által ismert, borválasztékáról és kiváló ételeiről híres étteremben: remek ételek, rendkívül kedves tulajdonos a New York Times által is megénekelt belvárosi pince-étteremben.
Hangulatos hajókirándulás a Douro folyón, majd némi szabad idő, mely alkalmat ad további borok élvezetére. Fakultatív vacsora: a portugál konyha szimbólumai, a tengeri étkek is terítéken lesznek.

image

elválasztó

elválasztó

image

3. nap: Portóból elindulva ebédünket a roston pirosra sült malackák városában költjük el.
Majd Lisszabonba utazunk, ahol megnézzük Lisszabon fő látványosságát, a Jeromosok kolostorát, megállunk a Felfedezők emlékművénél és megkóstoljuk Portugália legendás süteményét és egy bikaerős bicát egy remek és nagyon dekoratív kávéházban, amit mindenkinek látni kell.
Majd a Santa Justa-felvonó közelében, a belvárosban meggylikőrözés.
Belvárosi séta, majd este a zegzugos utcákban lévő, hangulatos éttermek és fado-bárok várnak.
Fakultatív vacsora és fado-program a Katedrálishoz közeli, sikátoros és eredeti Alfama-negyedben.

elválasztó

elválasztó

image

4. nap : Reggeli után kirándulás Sintrába illetve Európa legnyugatibb pontjára Cabo da Roca-hoz, ahol hatalmas hullámok és drámai sziklák találkoznak látványosan és borzongatóan.
Könnyű ebéd az impozáns kaszinójáról híres Estorilban, majd szabad program a népszerű nyaralóhelyen, Cascaisban.
Ma érdemes lesz a Colares bort megkóstolni – eredeti termőhelyén.
Fakultatív vacsoránkat Lisszabon városának egyik titkos zugában, a házi kosztjáról és barátságos hangulatáról híres étteremben költjük el, egy-kettő-három pohár Vinho verde-vel locsolva.
A terítéken többek között a “ha itt járunk, akkor mindenképp muszáj megkóstolni”, vagyis a piri-piri csirke lesz.

elválasztó

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

5. nap : Kora reggeli után a Time Out Lisboa meglátogatása. A csarnok egy klasszikus piac, a Mercado da Ribeira egyik ínyenc konyhaművészet valóságos bemutatótermévé átalakított szárnya.
Összesen 35 kioszk étel- és italválasztékából lehet válogatni. Óvatosan! Az ember képes kergén rohangálni ide-oda, hogy áttekintse az áttekinthetetlen, végtelen és lenyűgöző választékot és feladjon minden fogyókúrával, kalória számolással kapcsolatos fogadalmat.

A csarnok kialakítása, légköre, a kioszkok megjelenése ízléses, gusztusos, trendi, fiatalos. Az egész elképesztően higiénikus, jól kitalált. Az étkezés minősége iránti igényesség üzenete roppant átható. A kioszkokban 25-35 év közötti fiatalok szorgoskodnak, érződik a törekvésük, hogy a lisszaboni, vagy akár a nemzetközi kulináris művészet sztárjaivá válhassanak. Építik a brandjüket, kísérleteznek és olyan a kiszolgálás büfé szinten is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Ez a piaci étkezőközpont hasonlít a délkelet-ázsiai büféközpontokhoz. Abban viszont különbözik, hogy itt a higiéniai és esztétikai kép konszolidáltabb, az ételek inkább európaiak, bár ázsiai hatásokkal is találkozhatunk. Mivel a nagy piac másik szárnyában klasszikus piac üzemel, így nyugodtak lehetünk, hogy a nyersanyagok a szomszédos, friss beszerző helyről származnak,  alapos minőségi válogatás alapján.

Megjelennek nagy nevű konyhaművész márkák is a piacon, ők a luxuséttermek világából akarják elhozni hódításra a konyhakultúrájukat, akár az engedményes árfekvés áldozatával is. Meglepő és egyedülálló törekvés (követendő példa lehetne idehaza is)

image

elválasztó

image

Érdemes hétköznap a délután közepe táján odamenni, mert akkor nincs tömeg. Délben, este és főleg péntek este tömeg lehet.  A piac a zöld metróvonal végállomása közelében (Cais do Sodré) található. Az kioszkos szárny éjfélig nyitva tart.

10 megkóstolandó étel/ital Portugáliában

A tőkehal 365 elkészítési módja közül legalább egy – a tőkehal a portugálok kedvenc nemzeti eledele, mindenütt kapható az egész országban.

Portói borkóstoló egy gaia-i borpince meglátogatása után (Porto) .

Aveiro városában az „ovo mole” – a tojásból készült finom édes sütemény (Beiras).

Az Azeitao vagy a Serra (lágy) sajt – a legfinomabb, ha egy szelet kenyeret mártogatunk bele, s mellé egy zamatos alentejoi vagy Douro- völgyéből származó testes vörösbort kortyolgatunk.

A „pastel de Belém” (pastel de nata), ami vaníliakrémmel töltött, leveles kosárka a Belém kávéházban, egyenesen a sütőből, melegen felszolgálva – ne felejtsük el fahéjjal és cukorral meghinteni!

Egy presszókávé, (amit a lisszaboniak bica-nak hívnak) a lisszaboni Chiado negyedben, a nagy költő, Fernando Pessoa „társaságában” (azaz a költőnek a kávéház előtti ülő szobra mellett).

Kagyló (amejoas a Bulhao Pato) napnyugtakor egy tengerparti bárban, és mellé egy üveg hideg zöld bor, majd ezután egy „cataplana” – Algarve-i specialitás, amely a tenger gyümölcseiből speciális, légmentes edényben (azaz cataplana-ban) készül.

Frissen fogott tengeri herkentyűk egy erre specializálódott étteremben. (marisqueira).

Az Azori szigeteken légmentes edényben a földbe ásott üregben a meleg vulkáni talaj és a napsütés hatására párolódó „cozido” (párolt vegyes húsok és köretek).

És végül, mindezek megkoronázásaként, élvezzük a kolostorok olyan hagyományos süteményeit, mint amilyen az „égi tepertő” (toucinho do céu) „apáca gyomra” (barriga de freira) „angyali harapnivaló”  (papos de anjo) „Priscot apát pudingja” (abade Priscot) stb.