Culinartz 10 min. 15 min.

Nem kellemetlen bevallani, hogy egy  meglátogatott városban a legmaradandóbb élmény akár az étkezéshez is kötődhet. Volt szerencsém többször eljutni Lisszabonba, és mindamellett, hogy lenyűgöznek a portugál főváros terei, történelmi emlékei, villamosai, izgalmas városrészei, legutóbbi látogatásom maradandó élménye egy számomra rokonszenves piaci étkező központ felfedezése volt.

Hasonlóval itthon is, például a Hold utcai piacon próbálkoznak. Azt is kipróbáltam, és inkább nem írom le a tapasztalataimat, mert finoman nem lehet leírni a lisszaboni Time Out és a Hold utcai közötti különbséget. A kis kétütemű Polski is autó, és az i8-as BMW is az.

image

A Time Out-nál nagyobb élményt csak egész Portugália tud nyújtani. Sejtelmesen izgalmasat. A változatos borokon és a millió módon elkészített tőkehal/vaníliás sütemény/fado kívül vannak ám komoly tartalmak.

 

image

Részletes program 

1. nap : Elutazás Budapestről közvetlen járattal Lisszabonba, majd onnan transzfer Portóba, Coimbra érintésével. Coimbrában ebédre helyi füstölésű sonka, néhány könnyű falat, egy pohár portugál asztali bor egy igazán különleges helyen – egy régi katedrálisban.
Portóban délutáni borkóstolás szabad programmal, vásárlási lehetőséggel a pincesoron.
Fakultatív vacsora Porto kétségtelenül egyik legnépszerűbb éttermében, ahová elsősorban a helyiek járnak. Népétekkel kezdünk, első tapasztalatként a ház leghíresebb fogásával.
Egyszerű, de a receptje már világméretű séftalálkozókon is megfordult

image

2. nap  Porto látnivalói a mai nap programja: Katedrális, Ribeira negyed, Dom Luis I. Híd, stb.
Délelőtt gyalogos városnézés.
Ebéd egy legendás, a helyiek által ismert, borválasztékáról és kiváló ételeiről híres étteremben: remek ételek, rendkívül kedves tulajdonos a New York Times által is megénekelt belvárosi pince-étteremben.
Hangulatos hajókirándulás a Douro folyón, majd némi szabad idő, mely alkalmat ad további borok élvezetére. Fakultatív vacsora: a portugál konyha szimbólumai, a tengeri étkek is terítéken lesznek.

image

elválasztó

elválasztó

image

3. nap: Portóból elindulva ebédünket a roston pirosra sült malackák városában költjük el.
Majd Lisszabonba utazunk, ahol megnézzük Lisszabon fő látványosságát, a Jeromosok kolostorát, megállunk a Felfedezők emlékművénél és megkóstoljuk Portugália legendás süteményét és egy bikaerős bicát egy remek és nagyon dekoratív kávéházban, amit mindenkinek látni kell.
Majd a Santa Justa-felvonó közelében, a belvárosban meggylikőrözés.
Belvárosi séta, majd este a zegzugos utcákban lévő, hangulatos éttermek és fado-bárok várnak.
Fakultatív vacsora és fado-program a Katedrálishoz közeli, sikátoros és eredeti Alfama-negyedben.

elválasztó

elválasztó

image

4. nap : Reggeli után kirándulás Sintrába illetve Európa legnyugatibb pontjára Cabo da Roca-hoz, ahol hatalmas hullámok és drámai sziklák találkoznak látványosan és borzongatóan.
Könnyű ebéd az impozáns kaszinójáról híres Estorilban, majd szabad program a népszerű nyaralóhelyen, Cascaisban.
Ma érdemes lesz a Colares bort megkóstolni – eredeti termőhelyén.
Fakultatív vacsoránkat Lisszabon városának egyik titkos zugában, a házi kosztjáról és barátságos hangulatáról híres étteremben költjük el, egy-kettő-három pohár Vinho verde-vel locsolva.
A terítéken többek között a “ha itt járunk, akkor mindenképp muszáj megkóstolni”, vagyis a piri-piri csirke lesz.

elválasztó

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

5. nap : Kora reggeli után a Time Out Lisboa meglátogatása. A csarnok egy klasszikus piac, a Mercado da Ribeira egyik ínyenc konyhaművészet valóságos bemutatótermévé átalakított szárnya.
Összesen 35 kioszk étel- és italválasztékából lehet válogatni. Óvatosan! Az ember képes kergén rohangálni ide-oda, hogy áttekintse az áttekinthetetlen, végtelen és lenyűgöző választékot és feladjon minden fogyókúrával, kalória számolással kapcsolatos fogadalmat.

A csarnok kialakítása, légköre, a kioszkok megjelenése ízléses, gusztusos, trendi, fiatalos. Az egész elképesztően higiénikus, jól kitalált. Az étkezés minősége iránti igényesség üzenete roppant átható. A kioszkokban 25-35 év közötti fiatalok szorgoskodnak, érződik a törekvésük, hogy a lisszaboni, vagy akár a nemzetközi kulináris művészet sztárjaivá válhassanak. Építik a brandjüket, kísérleteznek és olyan a kiszolgálás büfé szinten is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Ez a piaci étkezőközpont hasonlít a délkelet-ázsiai büféközpontokhoz. Abban viszont különbözik, hogy itt a higiéniai és esztétikai kép konszolidáltabb, az ételek inkább európaiak, bár ázsiai hatásokkal is találkozhatunk. Mivel a nagy piac másik szárnyában klasszikus piac üzemel, így nyugodtak lehetünk, hogy a nyersanyagok a szomszédos, friss beszerző helyről származnak,  alapos minőségi válogatás alapján.

Megjelennek nagy nevű konyhaművész márkák is a piacon, ők a luxuséttermek világából akarják elhozni hódításra a konyhakultúrájukat, akár az engedményes árfekvés áldozatával is. Meglepő és egyedülálló törekvés (követendő példa lehetne idehaza is)

image

elválasztó

image

Érdemes hétköznap a délután közepe táján odamenni, mert akkor nincs tömeg. Délben, este és főleg péntek este tömeg lehet.  A piac a zöld metróvonal végállomása közelében (Cais do Sodré) található. Az kioszkos szárny éjfélig nyitva tart.

10 megkóstolandó étel/ital Portugáliában

A tőkehal 365 elkészítési módja közül legalább egy – a tőkehal a portugálok kedvenc nemzeti eledele, mindenütt kapható az egész országban.

Portói borkóstoló egy gaia-i borpince meglátogatása után (Porto) .

Aveiro városában az „ovo mole” – a tojásból készült finom édes sütemény (Beiras).

Az Azeitao vagy a Serra (lágy) sajt – a legfinomabb, ha egy szelet kenyeret mártogatunk bele, s mellé egy zamatos alentejoi vagy Douro- völgyéből származó testes vörösbort kortyolgatunk.

A „pastel de Belém” (pastel de nata), ami vaníliakrémmel töltött, leveles kosárka a Belém kávéházban, egyenesen a sütőből, melegen felszolgálva – ne felejtsük el fahéjjal és cukorral meghinteni!

Egy presszókávé, (amit a lisszaboniak bica-nak hívnak) a lisszaboni Chiado negyedben, a nagy költő, Fernando Pessoa „társaságában” (azaz a költőnek a kávéház előtti ülő szobra mellett).

Kagyló (amejoas a Bulhao Pato) napnyugtakor egy tengerparti bárban, és mellé egy üveg hideg zöld bor, majd ezután egy „cataplana” – Algarve-i specialitás, amely a tenger gyümölcseiből speciális, légmentes edényben (azaz cataplana-ban) készül.

Frissen fogott tengeri herkentyűk egy erre specializálódott étteremben. (marisqueira).

Az Azori szigeteken légmentes edényben a földbe ásott üregben a meleg vulkáni talaj és a napsütés hatására párolódó „cozido” (párolt vegyes húsok és köretek).

És végül, mindezek megkoronázásaként, élvezzük a kolostorok olyan hagyományos süteményeit, mint amilyen az „égi tepertő” (toucinho do céu) „apáca gyomra” (barriga de freira) „angyali harapnivaló”  (papos de anjo) „Priscot apát pudingja” (abade Priscot) stb.


Főzte és fényképezte Emese, alias Culinartz ~ a konyha az egyetlen hely, ahol nem kapaszkodom tervekbe