Culinartz 10 min. 15 min.

Nem egy nagy kunszt elkészíteni, sőt anyira könnyű, hogy még csak posztot se kellene írni róla.

Tulajdonképpen bármilyen karakteres zöldfűszerből elkészíthető, de a legtuttibb a medvehagyma. Egyrészt a gyönyörű színe miatt, másrészt az enyhény fokhagymás íz miatt. Felhasználására pedig rengeteg lehetőség van.

Mártogahatsz benne, szendvicsekhez is remek, önmagában is, és ha még arra vtemedik az ember lánya, hogy rántott tojás készít, hát azzal verhetetlen 🙂

Bőven sósforrásban lévő vízbe dobjuk az előzőleg tisztára mosott medvehagyma csokrot, amit előtte megszabadítottunk a szárától.

Kb 35 másodpercig tartjuk a lobogó vízben, majd átemeljük egy jégkockás vízzel teli edénybe, hogy hirtelen lehűthessük.

Papírtörlőn leszárítjuk avizet, majd semleges ízű olajban (pl. jó minőségű napraforgó) kb 1-1.5 percig botmixxerrel aprítjuk.

90 g medvehagyma, 2 dl olaj arányban.

Ezt követően az olajat egy sűrű szűrőn hagyjuk lecsöpögni, kávé vagy tea filter is megfelel a célnak, majd az így nyert élénk zöld színű olajat használjuk majonéz készítéséhez.

A legegyszerűbb és legegészségesebb (boltinál mindenképpen) módja a házi majonéznek a botmixeres fehérjés változat.

1 tojásfehérjéhez (nagyobb tojás) kb 2 dl olajat számolunk, egy evőkanálnyi szűrt citromlevet, és egy kanálnyi vizet.

Egy magasfalú edénybe tesszük a fehérjét, felönjük az olajjal, hozzáadjuk a cirtomot, sót és botmixerrel először alul krémesítjük, majd ahogy krémesedik jövünk felfelé. Végül hozzáadjuk a vizet és homogénné habosítjuk.

Ennyi az egész! Ha pedig mindezt zöld olajjal tesszük, zöld majonézt kapunk.

Ha pedig unalmas a sima tojás, húsvétra rántsátok ki :))

Kemnyre főtött tojást felezzük, kiveszsük a sárgáját, a fehérjét szokott mód panírozzuk, kisütjük, ízlés szerint készítünk a sárgájákból krémet, mait visszatöltünk. Előételnek, vacsorának is megállja a helyét.

Kövess facebookon és instagramon!