Culinartz

A pikáns fagylaltok egyre nagyobb teret szorítanak a hétköznapi étrendekben is. Mértékkel még a zsírpárnákat sem növeszti, ráadásul ez a fagylalt sós, így aztán ki is került a rettegett édességek köréből 🙂

A pisztácia és a parmezán együtt igen markáns íz, ezért kevés mennyiségben is kiváló kiegészítője a nyári étkezésnek. Fel lehet használni akár előételként, de ilyenkor a nyári kánikulában természetesen lecserélhetjük a sajttálat is vele. Ebben az esetben ötvözzük salátákkal, prosciuttoval, sült kapribogyóval, grillezett vagy párolt zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Megéri!

Nem tartozik a könnyű és gyorsan elkészíthető ételek közé, figyelmet is igényel, de a felhasználhatóságának végtelensége és az ízvilág minden nehézséget kompenzál.

Hozzávalók:

1 csésze parmezán sajt,

3 csésze tej (0,5%),

3 tojás sárgája,

1 csipet só,

2 csésze tejszín,

2 evőkanál finomra darált pisztácia,

7 g zselatin.

Egy órán keresztül a parmezánt egy pohár tejben áztatom.

A maradék tejet melegíteni teszem egy edénybe, amikor a tej eléri a forráspontot, hozzáadom az áztatott sajtot, a tejet és a tejszínt. Egy fakanállal folyamatosan keverve, ügyelve, hogy a sajt ne tapadjon  az edény aljára körülbelül 2 percig párolom.

Egy sűrű szűrőn keresztül hagyom átcsurogni egy másik edénybe.

A nyúlós maradékot kidobom, és még egyszer átszűröm.

Az így kapott krémes folyadékot folyamatos keverés mellett forráspontig melegítem.

Habverővel felverem a tojássárgákat a sóval, majd apránként és nagyon lassan hozzáadom a sajtból készült krémes folyadékot, folyamatos keverés közben.

Közepes lángon fakanállal folyamatosan keverve addig főzöm, amíg kissé besűrűsödik. TILOS FORRNI HAGYNI! Mintegy 5 perc vagy annál kevesebb idő alatt sűrűsödik.

Az így kapott pudingszerűséget ismét egy tiszta edénybe szűröm.

Hagyom hűlni szobahőmérsékletre, kevergetve.

1/4 csészényi pudinghoz hozzáadom a zselatint, majd addig melegítem, amíg a zselatin feloldódik ezt követően hozzáadom a maradék keveréket és a finomra őrölt pisztáciát.

Ezt az egészet fagylalt készítő gépbe helyezem. És a gép előírásai szerint folytatom.

Elkészíthető fagylaltgép nélkül is, mélyhűtőben hagyjuk hűlni néhány órán keresztül, olykor átkeverjük.

A már kész fagyi gombócot megszórtam durvára vágott pisztáciával.

Sárgadinnye, sonka és grillezett kapribogyó társaságában tálaltam.