Culinartz

Előfordul, hogy magam sem tudom néhány napig de akár hetekig mit főznék, mit ennék. Egyszerűen nincs ihlet. Éppen jókor jött egy hirtelen utazás, ami kiszakított a hétköznapokból és távol kerültem a tűzhelytől 🙂 A reptéri és gyors éttermi választék szárnyakat tud adni a beporosodott fantáziának is!

Így történt velem is. Elég volt egy rövid de annál távolabbi út és máris agyaltam mi mindent ennék a repülőgépen felszolgált mini ételek és a (szerintem még mindig “mérgezett”) nagy nevű gyors éttermek kínálata helyett.

Így amint beszabadultam ma  a konyhába, már tudtam: előkerül a gyúró deszka és neki esek tésztát gyúrni.

Még nem pontosan tudtam mi lesz a végeredmény, csak tésztára vágytam és azt tudtam a frissen szedett csalánt is belekomponálom, ugyanis a csalán friss levelei kitűnően méregtelenítik és erősítik a szervezetet. Ráadásul annyira nem felkapott, ismert, hogy védett növénnyé legyen nyilvánítva így szabadon bár kesztyűs kézzel garázdálkodhattam a begyűjtéssel.

Először elkészítettem a tölteléket:

60 g reszelt parmezán, 30 g reszlet pecorino sajt,  90 g  mozzarella, 60 g gorgonzola, 240 g ricotta, egy tojás, bors.

Az összes hozzávalót aprító gépben simára dolgoztam és a hűtőbe tettem pihenni.

Tészta:

három tojás, 15 dkg liszt, kevés só és 1,5 dl fehér borból tésztát készítettem.Ezt alaposan összedolgoztam majd kb 3 mm vastagságúra nyújtottam. Kiszaggattam kör alakú formával.

Mindegyik köröcske felére nyomózsákból helyeztem a sajtkrémből, majd egyenként félbe hajtogattam és a széleit vizes kézzel összenyomkodtam, majd a töltött félköröket a csücskeinél egyenként összenyomtam.

Enyhén sós forrásban lévő vízben kb. öt perc alatt kifőztem.

Közben kevés olívaolajat hevítettem, beleöntöttem 2 dl sűrű házi paradicsomlevet egy kevés mascarpone sajtot majd tovább forraltam és rádobtam a friss megmosott csalánleveleket, Kicsit megfonnyasztottam majd a már kifőtt és leszűrt tortelliniket beleforgattam.

Néhányuk szét nyílt, de nem kell ettől megijedni, ugyanolyan finom akárcsak a tökéletes alakú társai.

fotó (13)