Culinartz

babfejléc

Néhány éve egy hosszú influenzából lábadozva főzelékre vágytam. Be is tértem az  egyik csili-vili üvegpalotában lévő főzelékeshez és pechemre kértem egy zöldbab főzeléket fasírttal. Bepótoltam vele mindent ami kimaradt a Nagyi főztje által kiiktatott menzából. A fasírtnak nevezett valamiről pedig egyenesen Toldi malomköve jutott eszembe. Vízválasztó pillanatok voltak, azóta gondolni sem bírok a zöldbab főzelékre. Ám a hétvégi piacozáson nem bírtam ellenállni a gyönyörű sárgában tündöklő zöldbabnak.

Zöld és mégis sárga, ráadásul bab és mégis saláta! Mikor az idős néne rakosgatta a babot még nem tudtam mi fog belőle készülni. Egy dolog volt biztos nem leves és nem főzelék. Kaprot is kértem hozzá. “Kaprot a babhoz, Aranyoskám?” kérdezte tőlem, csak mosolyogtam válaszul, hogy “jó lesz ez így”

Nem tévedtem!

Adott volt hát a fél kiló zöldbab, hozzá egy csokor kapor és egy petrezselyem zöldje.

Továbbá:

3 dl kókusztej,

4 hatalmas hófehér gerezd újfokhagyma,

fél petrezselyem gyökér,

2 ek citromlé,

1 ek chilis olívaolaj extraként még egy kis chili,

só.

A zölbabot megtisztítottam (lecsippentettem mindkét végét, szép zsengék voltak sehol semmi szálka!) majd falatnyi darabokra vágtam.

Enyhén sós vízben puhára főztem és alaposan lecsöpögtettem. Érdemes papírtörlőre szedni, hogy minél szárazabb legyen. Hagytam kihűlni.

A petrezselyem gyökeret karikákra vágtam, a kaprot és a petrezselyem zöldet apróra vágtam, majd a a többi hozzávalóval – kókusztej, fokhagyma, citrom leve, chili, olívaolaj- alaposan összeturmixoltam.

Mikor a bab kellően lehűlt egy tálban alaposan összekevertem a krémes öntettel és hagytam összeérni a hűtőben.

Hús imádóknak lehet kínálni apró kockára vágott pirított húsfalatokkal, aki pedig vega nyugodtan fogyaszthatja krutonnal 😛 ( ami nem más, mint száraz kenyérkockák fokhagymával olívaolajon roppanósra pirítva)

Mennyei!

bab1