Culinartz

szilvás

Kéjenc darazsak száj marja. Szilva
elég van az idén, kékell a lomb.
A mandulának keskeny tokja nyilva.
Már jár a róka, kerepel a domb,

érik a szőllő. Mindannyit szeretnéd
falni és marni, mint a gaz darázs.

(Babits Mihály – A meglódult naptár)

Ismét sikerült saját csapdámba esni 🙂  ugyanis rákaptam a pitére mert gyors, mert isteni, mert könnyű és nem utolsó sorban  olcsó sütemény.

Már tegnap kiterveltem így a reggeli futásomat is a pitéhez igazítottam.  Dupla adag kalóriát égettem (előre), hogy minden lelkiismeret furdalás nélkül majszolhassam a porhanyós tésztaburokban lévő zaftos és zamatos forró szilvatölteléket.

Hatalmasat dobott az összhangon a liszthez adott egy kanálnyi fahéj és a szilvákhoz adott előre enyhén megpirított darált dió.

Hozzávalók:

15 dkg liszt, egy evőkanál fahéj,

10 dkg jéghideg vaj,

1 tojás,

1 csipetnyi só,

kb 20 ml jéghideg víz.

Az összes alapanyagot aprítógépbe teszem és alaposan összedolgozom. Fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe legalább egy órára ( még jobb ha egy egész éjszakát ott tölt, ám volt már olyan eset is, hogy annyira leterített az omlós pite utáni vágy, hogy csak annyi időre helyeztem mélyhűtőbe, ameddig a tölteléket előkészítettem).

Fél kiló szilvát megmostam, kimagoztam és kettészeltem. Megpirítottam egy marék diót, ledaráltam majd hozzáadtam egy-egy evőkanál fahéjas cukor és keményítő keverékéhez (mivel a szilvák kellő cukortartalommal rendelkeztek egy evőkanál cukor pontosan elegendő volt hozzá). Ebben a keverékben forgattam meg a szilvákat.

A tésztát kivettem a hűtőből és méretre nyújtottam majd kibéleltem vele a pite formát. Egymáshoz szorosan elhelyeztem benne a felezett zaftos szilvákat.

200 fokra előmelegített sütőben kb 30.35 perc alatt aranybarnára sütöttem. Mikor már majdnem kész volt megszórtam egy kevés szeletelt mandulával is.

IMG_9716

Még egy jó tanácsot fogadjatok el tőlem: a sütő aljára tegyetek egy kis alufóliát, ugyanis könnyen kicsöpöghet a forró szilva amit bizony lehet utána napokig, hetekig sikálni…

IMG_9707