Culinartz 10 min. 15 min.

(éssel nem kezdünk mondatot, pedig de) és szerecsendióval. Igen tudom most sokan felszisszennek, de nem tehettem mást annyira vágyott a szerecsendió is a becses társasághoz.

Risottót a tévés vetélkedők óta már mindenki tud főzni. Legalábbis úgy gondolja. Jó risottót márpedig nem mindenki tud készíteni. Én igen! 🙂

A tökéletes risotto egyik titka –  meglepő – a rizottóhoz való rizsfajta. Leggyakrabban arborio, baldo és carnaroli rizsfajtákat használnak hozzá. Másik titka a jó alapanyagokban és az elkészítésben rejlik. A rizst apránként kell felönteni a forró alaplével, ezáltal lesz krémesebb és ízeletesebb.

Hozzávalók:

15 dkg risotto rizs,

2 ek vaj olvasztva,

2 dl száraz fehér bor, nekem most éppen egy jófajta Szamorodni akadt a kezem ügyébe

2 ek parmezán,

1 dl alaplé, só szükség esetén,

ízlés szerint sütőtök- reszelve, nem árt apróra vágott nyers kockákat sem beledobni, ez csak javít rajta.

apróra vágott vargánya, két leheletnyi szerecsendió. Végül kevés tejszín, ezáltal még kérmesebb lesz az állaga.

Vajon kicsit megpirítom a rizst, majd hozzáadom a bort és felforralom. Hozzá adom a reszelt nyers sütőtököt, és az apró kockákat. Sózom és felöntöm alaplével, hogy éppen ellepje. 20 percig  lassú tűzön főzöm folyamatos kevergetés mellett. Félidőben hozzáadom a vargányát. Mikor a rizs már puha hozzáadom reszelek rá kevés szerecsendiót, kapott némi parmezán sajtot, két kortynyi tejszínt.

Tetejére apró kockára vágott sütőtököt tettem, amit nyers curkorrépa hasábokkal együtt karamellizáltam végül sóztam.

Fűszerezzetek bátran és hallgassatok a megérzéseitekre! Minden bizonnyal én is felhördülnék a vargánya- szerecsendió páros láttán, de érdemes kipróbálni, mennyei!

fullsizerender