Culinartz

fejléc

Oly sokszor hivatkoztam már arra, hogy történik valami és nekiállok megsütöm, megfőzöm a hangulatot.

Mert nincs sok más választásom ha jön egy illat, egy szín, egy taktus és mert próbálom úgy látni a világot, hogy abban szépség és derű lakik. Egyszerű történeteket és érzéseket főzök bele a tányérba néha ujjongva máskor csendesen. Azt ami örömöt ad és mosolyt csal.

Bármit kezdek, mesét keltek.  Tudom, más lenne az íze, ha pont akkor és ott mégsem az történne, ami és ennek súlyát is belefőzöm, belesütöm a mindennapokba.

Ebbe a kis fánkocskába is belekerült minden, szívvel-lélekkel. Ott van benne a tiszta levendula mezők messzi illata. Hogy íz-e vagy illat? igazán nem tudom. Csak annyit, hogy átleng mindent, titkos zamatokat kölcsönözve  a csokoládénak úgy, hogy minden érzékszerv szinte idegesen bizsereg.

Íz és illat, ízes illat… mert nincs ám még egy szó egyikre sem annak ellenére, hogy a világ legszebb legízesebb nyelvét beszéljük e két esztétikai érzést nyelvünk erősen elhanyagolta.

De nem búslakodom csak beleharapok egy fánkocskába és elönt a jóleső  béke. Talán az Élet vidámsága. Mindegy is minek nevezem a szer-etet. Ízlelgessétek csak.

A fánkok burka:

1 bögre víz (250 ml)

1/2 bögre vaj

csipet só

1 ek cukor

1 bögre liszt

4 tojás.

Egy edényben felforralom a vizet a vajat, a sót és a cukrot. Leveszem a tűzről és beleöntöm a lisztet egyszerre. Egy fakanállal alaposan összedolgozom, visszateszem a tűzre, hogy kicsit szárítsam. Állandóan keverem, nehogy leégjen.

Tálba teszem és hagyom kihűlni.

Egyenként hozzákeverem a tojásokat és simára dolgozom.

Nyomózsákból pici diónyi gömböket nyomok a zsírpapírral bélelt sütőlemezre. Felvert tojással megkenegetem a tetejüket és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. (kb 25-30 perc)

Mielőtt megtölteném hagyom teljesen kihűlni.

Ezúttal piros ribizlis mascarponés chantilly krém került bele.

Egy pohárka ribizlit egy szűrőn átpasszíroztam (kell a kis fanyar savanykás íz az édes csokoládéval szemben).

Fél liter tejszínt (tejszín és a tál is előre lehűtve) 1/2 bögre porcukorral kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a mascarponét ( kb 30 dkg) és a ribizlit.

Alaposan összedolgoztam és nyomózsákkal a fánkocskák belsejébe adagoltam.

Csokoládé máz:

kb 25 dkg csokoládét gőz fölött felolvasztottam.

2 tojássárgáját,  evőkanál keményítőt összedolgoztam majd apránként hozzáadtam kb fél liter forró tejet és gőz fölött a felolvasztott csokoládéval összedolgoztam. Ezt ízesítettem egy kevés levendulával (csínján vele, mert intenzív!)

Hagytam teljesen kihűlni és a fánkocskákra öntöttem.

prof profkicsi