Culinartz

sprgatojáshosszú

Bevallom a blog első posztja óta egy kezemen tudnám megszámolni hányszor  vásároltam bolti kenyeret, péksüteményt. Valójában egy sikeres kenyér sütés volt a blog indítója is, akkor meg miért is vásárolnék ilyen felfújt izéket? 🙂

Akik kicsit is odafigyelnek az étkezésre azok tudják élelmi rostokra szükség van. Akik pedig nagyon, azok maguk sütik a mindennapi betevőt is legyen szó kifliről, kenyérről, zsömléről…

A búzakorpa élelmi rostokban igencsak gazdag és a benne lévő nem emészthető ballasztanyagok is jótékony hatással bírnak a szervezetre. Kár mellőzni!

Nagyon nem lacafacázok a készítéssel, ugyanezt használom kenyér és kifli sütéshez is.

10 dkg BL 80 liszt
10 dkg kovász 
1 dl langyos víz
fél dkg friss élesztőt alaposan összedolgozok és legalább két órára pihenni hagyom.

Ezt követően hozzáadok

15 dkg BL 80 lisztet
40 g búzakorpát
1 teáskanál sót
kevés olajat és 1 deci vizet.

Alaposan összedolgozom és megdagasztom. Kézzel. Hiába a kenyérsütő, csak a helyet foglalja, persze nagy ritkán előkerül olyankor leporolom 🙂 Esetleg összeállítok valamit és hagyom dolgozni a gépet, de azt a minőséget amit kézzel dagasztott tésztából lehet elérni, azt soha sem sikerült neki még csak megközelíteni sem.

Így hát dagasztok. Ez általában 20 perc fél órát vesz igénybe, eredményképp pedig egy igen rugalmas éppen kicsit ragacsos tésztát kapok.

Meleg helyre teszem és kétszeresére kelesztem (nagyjából egy órát jelent).

Közben a sütőt 230 fokra melegítem.

Majd a tésztát kiborítom enyhén lisztezett deszkára kis cipócskákat formázok belőle.  Negyed óráig letakarva hagyom pihenni. Kézzel lapítgatom és a lehető legtöbb levegőt kiszorítom belőle majd feltekerem kézzel úgy, hogy közben a tésztát jól lenyomom. Sütőlemezre helyezem úgy, hogy a tészta vége az aljára kerüljön. Újból letakarva kb. egy óráig kelesztem majd az előmelegített sütőbe teszem.

Negyed óra sütés után visszaveszem a sütő hőmérsékletét 200 fokra, majd tovább sütöm kb még negyed óráig.

Rácson hagyom kihűlni.

Ezúttal csak simán kettévágtam, meglocsoltam olívaolajjal, megraktam friss párolt spárgával, főtt tojással, kaporral, édeskömény levelekkel, új lila hagymával.

spárgás kifli