Gerbeaud szelet, azaz zserbó- az igazi

Amikor az 1885-ös Országos Kiállításon bemutattak egy díjazott karamell vázát, amelyben egy cukorból készült virágcsokor díszelgett a látogatók ámulatból ámulatba estek. Az időtájt itthon elképzelni sem tudták, hogy cukorból ilyen művészi alkotást lehet készíteni.

Az alkotó nem más volt, mint a genfi születésű Gerbeaud Emil cukrász, aki Európát megjárva 1884-ben Párizsból érkezett Pestre az akkori híres cukrász, Kugler Henrik meghívására. Rövid időn belül hatalmas hírnévre tett szert, betársult majd átvette Kugler, Gizella-téri (ma Vörösmarty tér) üzletét értékes festményekkel. szőnyegekkel, iparművészeti bútorokkal rendezett be és a város méltán leghíresebb üzlete lett, ahova királyi hercegek, arisztokraták, iparmágnások jártak.

Több mint száz új árut vezetett be, ő találta fel a konyakmeggyet és a csokoládédrazsét, ami által neve az egész világon ismertté lett.

Fadobozos bonbonjait Európán kívűl is exportálta és a mindennapi munkában is valósággal komponálta készítményeit, amelyben anyag és forma tökéletességére törekedett.

Nevéhez fűződik a zserbó-szelet is.

Íme a recept eredeti változata, amelyet maga a Mester alkotott:

100 g csokoládé

A tésztához:

350 g liszt

200 g vaj

50 g cukor

20 g élesztő

1 dl tej

1 db tojás.

A töltelékhez:

200 g sárgabarack lekvár

120-120 g darált dió, cukor

 

Az élesztőt langyos tejben , egy kiskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást és jól összedolgozzuk.

Ezt a tésztát három egyenlő részre osztjuk, lapokra nyújtjuk.

A tepsiben egymásra tett lapok közé kenjük a lekvárt megszórjuk a darált dió-cukor keverékkel.. Az így összeállított tésztát egy órán át pihenni hagyjuk, majd megszurkálva mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük.

Deszkára csúsztatva kihűlés után felszínét olvasztott csokoládéval bevonjuk, majd hosszúkás szeletekre vágjuk.

 

 

Elkészítetted? Megetted? Itt beszámolhatsz és kérdezhetsz is