Culinartz

IMG_0045

Van egy jó bevált pite receptem. Roppant gyors és egyszerű. Valójában nem fordult meg olyan gyümölcs a piacon amit még ne sütöttem volna bele ebbe az omlós burokba.

A minap szilvával is elkövettem, azt hittem a szilvás és rácsos pitét semmi sem múlhatja felül. Tévedtem. A körtés überel mindent! Hogy a gyümölcs volt-e az oka esetleg a néhány szem apróra vágott szilva vagy a fahéj? Nem tudom… talán az apróra vágott friss rozmaring okozhatta a vágyat, hogy együltőmben akarjam magamévá tenni. Szerencsém, hogy a pite forma mérete nem egyezik egy családi pizzáéval 🙂

Hozzávalók:

15 dkg liszt,

10 dkg jéghideg vaj,

1 tojás,

1 csipetnyi só,

kb 20 ml jéghideg víz.

Az összes alapanyagot aprítógépbe teszem és alaposan összedolgozom. Fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe legalább egy órára ( még jobb ha egy egész éjszakát ott tölt, ám volt már olyan eset is, hogy annyira leterített az omlós pite utáni vágy, hogy csak annyi időre helyeztem mélyhűtőbe, ameddig a tölteléket előkészítettem).

Ezúttal 4 darab csodálatos körtét használtam. Megmostam, szárazra töröltem majd félbe vágtam őket. Karalábévájóval eltávolítottam a magházat, a kocsány húsban folytatódó részét eltávolítottam a bajszával együtt majd negyedekbe és nyolcadokba vágtam. Kevés citromlevet facsartam rá és megforgattam két evőkanálnyi kókuszvirágcukor egy evőkanál keményítő keverékében.

A tésztát kivettem a hűtőből és méretre nyújtottam majd kibéleltem vele a pite formát. Elhelyeztem benne a körte szeleteket szorosan egymáshoz bújva majd megszórtam egy kevés friss apróra vágott rozmaringgal, néhány szem apró kockára vágott szilvával és meghintettem egy leheletnyi fahéjjal.

200 fokra előmelegített sütőben kb 30.35 perc alatt aranybarnára sütöttem.

IMG_0033