Culinartz 10 min. 15 min.

 A gasztroszakértők által végigkóstolt pizzák azt mutatják, hogy a klasszikusnak számító kerek pizzát Nápolyban érdemes fogyasztani, ahol a pálmát a margherita és a marinara néven ismert pizza viszi el. A paradicsomos, mozzarellasajttal borított és bazsalikomlevéllel díszített margherita pizza a legenda szerint 1889-ben született Savoyai Margit (Margherita di Savoia) olasz királynő nápolyi látogatásának tiszteletére. A pizza zöld, fehér, piros színeivel is az olasz egységet hirdette. A nevében a tengert idéző marinara paradicsommal, fokhagymával és oreganóval készül.

Képernyőfotó 2016-01-17 - 20.06.43

A Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége pontokba szedte az igazi nápolyi pizza szabályait:

  • a pizza átmérője nem lehet több 35 centiméternél,
  • a vastagsága középen 3 mm, a peremnél maximum 2 cm lehet,
  • a tészta puha és összehajtható, és
  • csak lisztből, sóból és vízből készül, illetve kovász is szükséges hozzá,
    de mint tudjuk ez utóbbi sem mást mint liszt és víz
  • a tésztát kizárólag kézzel szabad gyúrni és kinyújtani,
  • fatüzelésű kemencében kell sütni, pontosan 485 fokon,
  • közvetlenül a kemence kövére kell helyezni,
  • kb. 3 percig sül.

Hogy mégis, mitől lesz a nápolyi pizza utánozhatatlan?

Képernyőfotó 2016-01-17 - 20.04.08

Az egyik titkos összetevője az „Acqua del Serino”, a nápolyi lágy víz. Aztán az igazán ízes, lédús paradicsom, ami lehetőség szerint a Vezúv lejtőin teremjen. A vulkanikus talajnak és a sok-sok napsütésnek köszönhetően az itteni paradicsomra maga Kolumbusz is büszke lenne. A mozzarella pedig a bivaly tejéből készüljön. És ha ez még nem lenne elég, a Margherita Extra pizza esetén ez a bivaly Campania tartomány lakosa kell, hogy legyen!
Aki egyszer megkóstolja az igazi Marinarát, Margheritát vagy Margherita Extrát, soha többé nem akar a pizzán ananászt, ne adj’ isten ketchupot látni, amit mellesleg főbenjáró fegyházzal büntetendő bűnnek tartok.

A Gambero Rosso a legjobb pizzarecept díját a Torre Annunziata nápolyi városrészben sütött La Pizza dell’Alleanza (a Szövetség pizzája) pizzának ítélte oda, mely friss tehénsajttal, parmezánsajtszirmokkal, hagymával és hajszálvékonyra szeletelt szalonnával készül. Ha azonban nem akarunk pizzériába menni, és darabra vágott, akár állva, akár sétálás közben fogyasztható pizzára vágyunk, akkor Róma kínálja a legszélesebb “utcai pizza” kínálatot. A gasztrokalauz a legjobb római pizzát is megtalálta a Vatikánhoz közeli Pizzariumban.

Olaszország közel hatezer pizzasütője megelégedéssel üdvözölte a nekik szentelt ételkalauzt, amely szerintük szakmai tekintélyük elismerését jelenti. A profi pizzasütő semmiben nem marad le a többcsillagos séfek mögött – nyilatkozták az olasz sajtóban.

pizza