Culinartz

Minap egy rövid ám tartalmas erdélyi hétvégében volt részem és be kell vallanom fergeteges ízekhez volt szerencsém. Igaz Székelyföld sajnálatosan kimaradt, de ott volt például Torockó.  Az egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt fekszik, lakói betelepült székelyek.

torockó

A Székelykő miatt a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük.

székelykő

A település Erdély legnyugatibb székely végvára és egyik legszebb faluja. 1999-ben  Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.

torockó1

Nos ez a kis falu erősen belopta magát a szívem csücskébe. Talán nosztalgiából, talán az ősz beköszönte miatt immunerősítés gyanánt a piaci savanyúságokat meglátva rögtön tudtam: székelykáposztát kíván a szervezetem.

Nem igazán követtem egy autentikusnak mondott receptet sem, csak mentem ismét az ízlelő bimbóim és a szimatom után, hogy végeredményül egy bitang jó kiadós egytálételt készítsek.

Hozzávalók:

1/2 kg sertéslapocka,

70 dkg savanyú apró káposzta (vecsési),

1 doboz sűrített paradicsom (140 g kecskeméti),

bő 3 dl félszáraz villányi vörösbor,

12 szem széttört erdőillatú borókabogyó,

2 kövér Istennek kedves rozmaring ág,

2 ág élet gyógyfüve majoránna,

2 ág legillatosabb borsikafű (csombor),

2 ág gondűző tárkony,

2 fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, némi olaj, pirospaprika és semmi só.

A húst kockákra vágom. Forró olajon a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát megpirítom. Félidőben hozzáadom az összes fűszert. Rászórom a pirospaprikát beleteszem a húst és fehéredésig sütöm. Felöntöm vörösborral fedő alatt kis lángon puhára párolom (kb 30 perc).

A káposztát ha szükséges kimosom. Kevés olajon megpirítom majd hozzáadom a sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Alaposan összeforralom, majd a félkész pörköltbe keverem. Tovább főzöm együtt, amíg készre puhul.

Ahány ház annyi szokás. Van aki behabarja tejfölös habarással. Számomra ez szükségtelen és felesleges kalória forrás. Megoldom tálaláskor friss kőrösi tejföllel.

székelykáposzta