Culinartz

Egy dologban voltam biztos. Abban, hogy sütni akarok, és nem egy csipp-csupp palacsintát vagy piskótát akarok összedobni, hanem valami mást. Ilyen nyálasan borús, szomorkás hidegben jól esett bezárkózni kicsit a konyhámba és “kreatívkodni”  és mivel az átértelmezések kora dívik, úgy gondoltam átértelmezem kicsit a flódnit 😛

Ritka esetek egyike, amikor az elképzeles majdnem tökéletes összhangba van a végeredménnyel. Egy biztos, ez felkerül a maskor is elkészül sütik sorába, akár így, akár sós verzióban ( ez utóbbit is kigondoltam már).

Először hozzáláttam a tészta elkészítéséhez.

70 dkg átszitált liszt,

csipetnyi só,

70 ml olaj, vagy olvasztott vaj,

2,5 dl tej,

2 tojás,

35 g élesztő,

2 ek cukor.

Langyos cukros tejben az éleszőt megfuttatom.

közben a lisztet átszitálom, hozzáadom a sót. Majd az életszős tejet, kissé felvert tojásokat, olajat és összegyúrom, majd alaposan kidolgozom. Egy órán keresztül meleg helyen, letakarva hagyom kelni.

Közben elkészítem a töltelekeket.

6 db savanykás almát, idared, meghámozok, és lereszelek. Kevés fehérbort egy evőkanál mézzel felmelegítek, adok hozzá fahéjat, pár csepp citromot majd a reszelt almával összekeverem és forrásig melegítem. Ha ezzel készen vagyok, szűrőbe öntöm és hagyom lecsöpögni a levét.

Ezzel az almalével készül a máktöltelék 20 dkg darált mákkal.

20 dkg darált diót kevés kb 1,5 dl tej és egy evőkanál méz keverékével leforrázok.

Majd hagyom a töltelékeket hűlni.

Jön még hozzá töltelekként szilvalekvár is!

Míg a töltelekek hűlnek, a megkelt tésztát 5 egyenlő részre osztom, kb 20-20 dkg darabok, gömböket formázok belőlük, majd egyforma 25-30 cm átmérőjű kör alakra nyújtom őket.

Zsírpapírral bélelt tepsi közepére helyezem az elsőtt, amit megkenek a mákkal.

Beborítom a következő tésztakörrel, erre kerül a kinyomkodott alma. Majd tészta, erre pedg a dió. Ismét tészta, amit megkenek szilvalekvárral, legvégül az utolsó tésztakörrel beborítom.

Középre helyezek egy mezei kávés poharat majd a pohár széléig négy egymast metsző vágast ejtek a tésztán. Azaz négy negyedre vágom úgy, hogy a pohár alatt lévő részt nem bántom és az összes réteget átmetszem. Ezt a műveletet mindenképpen pizzavágóval érdemes elvégezni, késsel ugyanis lehetetlennek tartom.

Minden negyedet félbe vágok, így már nyolc egyforma cikkem van, majd jön a neheze, ugyanis minden nyolcadot is félbe vágok.

Végeredményül 16 tökéletesen egyforma cikket kell kapnunk.

Leveszem a poharatt, majd két egymás melletti cikket megcsavarva keresztbe helyezek, úgy, hogy egy virgszirom alak legyen a végeredmény. Ezt elvégzem a többi 14 cikkel is, így egy hatalmas nyolc szirmos margartétát kapok végeredményül.

Egy tojássárgáját kevés tejjel elkeverek és megkenem a tészta részeket.

Fél órát hagyom pihenni, közben előmelegítem a sütőt 175 fokra. 30-35 percig sütöm és kész!

Hagyom kihűlni…

mmmmhmennyei!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Ha tetszik, kérlek ne feledd el lájkolni, megosztani.

Csatlakozz a Facebook oldalhoz, így nem maradsz le sok sok