Culinartz

gesztenye

A legegyszerűbb módja, amelyet rengetegen ismernek:

gesztenyét minimum egy órára beáztatom, majd egy éles késsel kis x-et vágok az egyik felén a héjába.

Egy tepsibe sütőpapírt helyezek és a gesztenyéket a víztől lecsöpögtetve
a sütőpapírra teszem.

Legnagyobb fokozatra előmelegítem a sütőt és a tepsit az aljára teszem. A sütési idő a gesztenyék nagyságától is függ.

A gesztenyéket addig sütöm amíg ki nem nyílnak. Ekkor fognak elválni a héjuktól.

Sütés közben a tepsit néha megrázom, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon.

Eddig a hagyományos része.

Létezik egy másik is, amit rendkívül szeretek. Caldarroste névre hallgat. A caldarrosto (forrón sült) finom ízeket és régi rítusokat idéz.

Nem is olyan régen, amikor Itáliában jártam, a friss tengeri levegő telve volt a sült gesztenye finom illatával. Szokás szerint megálltam a sarkon vásárolni, hogy a forró és gőzölgő zacskóból egyik gesztenyét majszoljam a másik után. Varázslatos volt az a néhány zamatos gyümölcs, amint először a kezeimet melengették, majd az íz okozta öröm a szájamban teljesedett.

Napjainkban itthon sajnálatos módon a hagyományos gesztenyeárusok már eltűntek, csak elvétve találkozni velük, és ez a néhány már nem tartja tiszteletben a hagyományokat…ronda gázüzemű sütőt használ, nyoma sincs a forró parázsnak és a legszomorúbb, hogy a sült gesztenyét arany árban árulják. Ezek a változások megölték egy bizonyos értelemben a sült gesztenye „lelkét”.

Sokan nem is vesznek tudomást arról, hogy a sarkon álló hagyományos régi gesztenyeárusok egy adag hagyományt, egy kis darab szívet és lelket adtak a parázson sült illatos gesztenyéhez.

Némi találékonysággal ez az őszi csemege otthon is elkészíthető. Nem szükséges hozzá fesztivál vagy különleges alkalom. Ezzel a költséghatékony módszerrel játszi könnyedséggel varázsolhatjátok elő ősz herceg csemegéjét. Nem kell hozzá más, csak durva tengeri só, gesztenye és egy régi edény.. Nincs rendetlenség csak zamatos sült gesztenye.

1 kg durva só,

gesztenye,

egy régi magas falú edény, fedővel.

Elkészítés:

Minden gesztenyén egy éles késsel ejtsünk egy vízszintes vágást úgy, hogy a kés eléri a gyümölcs húsát, de az ne sérüljön. Ez megakadályozza, hogy a gesztenye szétsüljön.

Az edénybe öntjük a durva sót és egyenletesen eloszlatjuk majd ebbe helyezzük a gesztenyét úgy, hogy a só a teljes felületet belepje. Lefedjük. És az edényt a tűzhelyre helyezzük.

 

Valójában mi is történik?

A láng hője felmelegíti a sót, amely „égő szénként” igen magas hőmérsékleten igen rövid idő alatt készre süti a gesztenyénket.

Egy dologra mindenképpen oda kell figyelni: a gesztenyét szükséges gyakran keverni különben a só által generált magas hőmérséklet gyorsan és könnyen leégeti a finom csemegét. Ugyanolyan könnyű és lágy íze lesz mint a hagyományos sült gesztenyének.

Kiemelve a sóból, az autentikus gesztenyeárusokhoz hasonlóan, (célszerű) egyenként nedves, természetes lenvászon konyharuhába csomagolni fogyasztásig, ezzel is biztosítva a meleg, illatos gesztenye frissességét.

A sót hagyjuk az edényben kihűlni és tároljuk száraz helyen a következő sütésig.

''quentes e boas''