Culinartz

gránát

Ez egy rém egyszerű, gyors és olcsó sütemény.
A második nevét már én aggattam rá majszolás közben. Lehetséges, hogy ez a süti már régen is létezett? Esetleg a Kiskőrösről  távolba szakadt Petőfi is erre célzott a Fekete kenyér című versének írása közben?

Persze távol áll tőlem ennyire mélységesen irodalmi berkekre evezni, csak játszadoztam a gondolattal, amikor már kezdett csillapodni a szénhidrát utáni vágyam a második szeletet csipegetve.

Bárhonnan is ered, a receptet én  Margaret s. Fox  könyvéből lopikáltam, ha pedig kipróbáljátok, biztos leszek abban, hogy bekerül a gyűjteményetekbe.

Mi kell hozzá? Szinte semmi és kb. 45 perc.

1és fél börgre liszt,

1/3 bögre kakaó por,

1 ek szódabikarbóna,

1 bögre cukor,

1/2 kiskanál só,

1 bögre jéghideg víz,

5 ek olaj,

vanília (hanyagolható),

1 evőkanál ecet.

Lehet ezt bonyolítani is, dúsítani darált dióval, mandulaliszttel, markánsabb szőlőmagolajat használni, de most tételezzük fel, a szénhidrát utáni vágy akkor tör ránk, amikor éppen szinte semmi nincs a kamrában, nekem még sima ecet sem volt, így feláldoztam egy kanálnyit a féltve őrzött chilis ecetemből. Mit mondjak a kakaóval remek párost alkotott!

Nos a nagy munka csak eztán következik 😀

Száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem. Egy másik tálban az olajat az ecettel, majd hozzáadom a vizet és alaposan összekeverem, végül összekutyulom a liszt+kakaó+cukor+szódabikarbóna+só kombóval, úgy, hogy homogén masszát kapjak belőle.

Egy 20 cm átmérőjű formába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt készre sütöm (tűpróba!)

Tálaljátok azzal, ami éppen van: gyümölcs, sodó, lekvár, csoki mousse

IMG_0412