Kápiás padlizsánkrém

Nem, ez nem zakuszka és nem ajvár.

Ez padlizsánkrém. Kápiával és rengeteg illatos zöldfűszerrel. Hozzáteszem pikáns kis kence aminek egyetlen egy hátránya van: nem lehet belőle eleget készíteni.

Elsőre macerásnak tűnik (elkészíteni könnyebb, mint most megírni) ne ijesszen el senkit, mert  a végeredmény lenyűgöző.

Hozzávalók:

2 db gyönyörű padlizsán ( többet érdemes sütni ugyanis a sült padlizsánt simán olaj alatt üvegben könnyen lehet tárolni a hűtőben)

4 db kápia paprika,

1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma,

olívaolaj, só

rozmaring, bazsalikom, oregano ( a padlizsán semleges íze miatt könnyen felveszi az ízeket, csak a fantázia szabhat határt)

200 fokos sütőben ( parázs hiányában) a padlizsán mindegyik oldalát megsütöm. Célszerű a tepsi alját alufóliával bélelni, különben a kicsöpögő majd rásülő padlizsánlé szörnyű nyomokat tud hagyni. Akkor jó, ha a koromfeketére sült padlizsánhéj kérges.

Sütőből kiszedve néhány percig érdemes egy konyharuhával letakarni, ugyanis az így lecsapódó pára segítségével könnyebben leválik a padlizsán húsa. Kizárólag fa konyhaeszközzel szabad csak hozzányúlni!

Legegyszerűbb tisztítási mód, egy kis részen a héjat lehúzni, majd egy fakanállal a belsejét kikaparni. Egy vágódeszkán fakéssel vagy akár fakanállal aprítani.

A hagymát darabokra vágom, fokhagymával és a kápia darabokkal aprítógépben alaposan összeaprítom.

Kevés forró olívaolajon ezt a kulimájszt folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg teljesen elfő a leve. Ekkor adom hozzá a friss apróra vágott zöldfűszereket és sózom. Hozzáadom a pépesített padlizsánt és pöfékelésig összefőzöm.

Azt ne kérdezze senki meddig áll el… garantálom, hogy 24 órán túl ám erről nem tudok bizonyítékkal szolgálni, olyan gyorsan elfogy.

padlizsan_krem_kapia

Ha kéritek a rusztikus bagett receptjét, csak szóljatok 😉

kapia_padlizsan

Elkészítetted? Megetted? Itt beszámolhatsz és kérdezhetsz is

  1. Visszajelzés: Erdélyi padlizsánkrém | Culinartz

  2. Padlizsánsütéshez: akinek van rá lehetősége, próbálja meg parázs felett megsütni (ahogy Emese is írta), hiszen az egy plusz ízt ad hozzá. Parázs felett, egészben, rácson sütni minden oldalát, míg szenes nem lesz a padlizsán. Nem kell félni, a belseje nem ég meg. Figyelem! A belső nyomástól (gőz keletkezik a padlizsánon belül) egy idő után, kisebb “robbanással” szétreped a padlizsán.

    • Köszönöm a pontos megfogalmazást 🙂 Való igaz parázs felett az igazi az íze és az illata is