Culinartz

Nem, ez nem zakuszka és nem ajvár.

Ez padlizsánkrém. Kápiával és rengeteg illatos zöldfűszerrel. Hozzáteszem pikáns kis kence aminek egyetlen egy hátránya van: nem lehet belőle eleget készíteni.

Elsőre macerásnak tűnik (elkészíteni könnyebb, mint most megírni) ne ijesszen el senkit, mert  a végeredmény lenyűgöző.

Hozzávalók:

2 db gyönyörű padlizsán ( többet érdemes sütni ugyanis a sült padlizsánt simán olaj alatt üvegben könnyen lehet tárolni a hűtőben)

4 db kápia paprika,

1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma,

olívaolaj, só

rozmaring, bazsalikom, oregano ( a padlizsán semleges íze miatt könnyen felveszi az ízeket, csak a fantázia szabhat határt)

200 fokos sütőben ( parázs hiányában) a padlizsán mindegyik oldalát megsütöm. Célszerű a tepsi alját alufóliával bélelni, különben a kicsöpögő majd rásülő padlizsánlé szörnyű nyomokat tud hagyni. Akkor jó, ha a koromfeketére sült padlizsánhéj kérges.

Sütőből kiszedve néhány percig érdemes egy konyharuhával letakarni, ugyanis az így lecsapódó pára segítségével könnyebben leválik a padlizsán húsa. Kizárólag fa konyhaeszközzel szabad csak hozzányúlni!

Legegyszerűbb tisztítási mód, egy kis részen a héjat lehúzni, majd egy fakanállal a belsejét kikaparni. Egy vágódeszkán fakéssel vagy akár fakanállal aprítani.

A hagymát darabokra vágom, fokhagymával és a kápia darabokkal aprítógépben alaposan összeaprítom.

Kevés forró olívaolajon ezt a kulimájszt folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg teljesen elfő a leve. Ekkor adom hozzá a friss apróra vágott zöldfűszereket és sózom. Hozzáadom a pépesített padlizsánt és pöfékelésig összefőzöm.

Azt ne kérdezze senki meddig áll el… garantálom, hogy 24 órán túl ám erről nem tudok bizonyítékkal szolgálni, olyan gyorsan elfogy.

padlizsan_krem_kapia

Ha kéritek a rusztikus bagett receptjét, csak szóljatok 😉

kapia_padlizsan