Culinartz 60 min. 15 min.

Mindig azon kell töprengenem, hogy mi legyen a bejegyzésem címe és ez így nem jó ugyanis emiatt is (hó)napolódnak el a bejegyzések. Persze az elmúlt hónapokban időm se volt erre. Mielőtt aggódó üzenetekkel lepnétek el, szólok: sütni-főzni és legfőképp enni van időm! 🙂
Annak ellenére, hogy el vagyok maradva tavalyról is legalább két megígért bejegyzéssel, amit már az utazások ideje alatt könnyelmű lazasággal: “haza érek, megírom” mondatocskával letudtam, most inkább egy mindenki számára ismert és talán szeretett desszertet írok meg. Ugyanis megálmodtam, és hát az álmok ugyebár valóra válnak! Most legalább egyet kipipálhatok az álmaim közül.
Azt tudni kell, hogy általában két dolgot cselekszem álmaimban: utazni vagy főzni és enni szoktam. Szoktam mást is, de azt most hagyjuk… Legjobb ugye az, amikor utazva szoktam enni és nem álmomban persze. Szerencsére kijutott ebből is egy két finom falat a közelmúltban és igen erről ígértem barátaimnak részletes beszámolót. Irigyeimet gyarapítandó is, meg fogom írni!

Most pedig az álmom.

Ott állok álmomban a konyha közepén.
Elkészítek egy sült paprika levest, ami amúgy leírhatatlanul gyönyörű piros volt (álmomban) és második fogás gyanánt mákos gubát.

Na de hogy?!  Álmomban tartlette szerű volt, gyönyörű és isteni volt az íze! A valóságban is.

Követve az álmomat, cselekedtem: A kalács felét felszeleteltem és a sütőbe tettem száradni. Mit száradni? Az aljára egy sütőpapírra fektettem 8 szép szelet kalácsot. És igen. Ismét jött az ominózus teleofnhívás és a múlthetihez hasonló füstölés (akik követnek a facebookon láthatták az omlós keksz sütésem eredményét is- remélem ez az év nem odakozmált receptekről fog szólni 😀 ) Szóval az első adag kissé odakapott, így villámgyorsan került a következő 8 szelet csak ici picit pirulni és száradni. Így jobban magába szívja a tejet és nem is ázik szét.

A pirult kalács szeleteket billentyűnyi kockákra vágtam és beleszórtam egy hatalmas tálba.
Egy tojás sárgáját elkevertem 2 evőkanál cukorral (na jó volt az több is-és most szólok, nem fogok se paleózni, se magozni, se nyers diétákat követni, igen cukorral készült és ez csak a kezdet!) Beledobtam egy vanília rúd kikapart magjait, egy narancs reszelt héját, felöntöttem kb fél liter kókusztejjel, folyamatos kevergetés mellett felforraltam majd szűrőn keresztül a kalácskockákra öntöttem. Gyors mozdulattal megforgattam a kalácskockákat a tejben majd alaposan beszórtam darált mákkal. Nem sajnálni!

Ezt követően 12 darabos tartelette formába gyömöszködtem őket (muffin forma is megteszi, de nem árt papirral kibélelni), a maradékot pedig két szuflé formába helyeztem.

Egy tojás sárgáját elkevertem 2 evőkanál cukorral, 2 púpozott evőkanál keményítővel, és fél liter (nem volt már annyi, mert kortyolgattam közben) kókusztejjel sűrű krémet főzetem. Amúgy a puding is megteszi sűrűre főzve. Ezt kanalaztam minden kis mákos halmocskára amit egyenletesen elosztottam rajta.

Betoltam a forró sütőbe.

A tojások fehérjéiből és tömény, erős, kalóriadús cukorszirupból forró gőz fölött kemény habot készítettem.

A jó tojáshab titka a türelem és az arányok. Természetesen nem árt figyelni néhány további apróságra sem:

  • a tojásfehérjébe egyáltalán ne kerüljön sárgája!
  • 1 fehérjéhez 10 dkg cukor dukál és egy csepp ecet.

A tojásfehérjéket egy tálba tesszük, csöppentünk egy kis ecetet, és gőz fölött 1-2 evőkanál cukorral felverjük. Közben a cukorból vízzel szirupot főzünk: éppen csak annyi vízzel, ami ellepi a cukrot, amit addig forralunk ameddig a víz fel nem forr és az összes cukor megolvad. Folyamatos keverés közben lassan vékony sugárban hozzáöntjük a habhoz majd alacson fokozaton addig keverjük, amíg ki nem hűl.

Habzsákba töltöttem és a  már kihűlt guba tartelettek tetejére nyomkodtam és karamellizáló pisztollyal kicsit “megsütögettem”

Isteni és könnyű! 🙂 mármint elkészíteni, ledolgozni már nem annyira.

Felhasználtam:

1 kész kalácsot (van ilyen 🙂 )

1 liter kókusztejet

kb 30 dkg cukrot

2 tojást ( külön a sárgája, külön a fehérje)

bő egy kanál keményítőt (használhatsz pudingot is)

kb 15-20 dkg mákot, vaníliát és reszelt narancshéjat.