Culinartz

IMG_8586 IMG_8573

Mindenki életében elérkezik karácsonykor a nem várt pillanat! Unod majd a bejglit, zserbót, gubát, kalácsokat, az apró sütiket a jövés-menés alatt… mindenhol ugyanaz.

Nos, csak kicsit kell előre dolgozni és hatalmasat tudsz villantani a lenyűgöző eredménnyel. Garantálom az összes sógornőd álla a padlón fog koppanni 😛

Nem másról beszélek, mint a franciák méltán híres desszertjéről, a croquembouche-ról. A Croqu-em-bouche jelentése szájban roppanós, és nem más találta ki, mint a “szakácsok királya a királyok szakácsa a francia Haute cuisine első képviselője” , Marie-Antoine Carême, francia szakács.

A croque-em-bouche alapja az általam annyira imádott égetett tésztából készült profiterolszerű fánkocskák, melyeket vaníliakrémmel töltenek és karamellel díszítenek.

A karamelles fánkokat kúpszerűen, na jó, így karácsonykor mondhatjuk azt is, hogy karácsonyfaszerűen tornyoznak fel, és karamellszálakkal fonják körbe, akár az eredeti fát angyalhajjal.

Készítésében lehet csak az alapokat követni, karamell helyett krémmel ragasztani egymáshoz a fánkokat vagy csokoládéval. Maga a tornyozás módja is sokféle lehet: középen egy tölcsérnek támasztva, azt használva vezetőnek, vagy simán egymás mellé ragasztva, esetleg gömb alakba halmozva. Természetesen lehet végtelen módon díszíteni is, ahogyan maga a töltelék ( a fánkocskákba kerülő krém) is változhat.

Íme az én változatom, ami kicsit hagyományos:

érdemes két nappal előbb kezdeni, első napon megsütni a fánkokat, elkészíteni a krémet, második nap betölteni őket a krémmel és már lehet is összeilleszteni. Mielőtt még elfeledném, már most leírom, hogy célszerű száraz (nem nyirkos, nem párás, hanem száraz) helyen tartani, mivel a karamell illetve a karamellszálak nagyon könnyen megadnák magukat….Persze ki lehet őket mártogatni csokoládéval és így összeilleszteni. Egyszerűbb, látványnak pedig lehet hozzáadni cukorból készült hópihéket, ezüst füst fóliát, miegymást 🙂

A fánkokhoz:

4,5 dl víz,

17 dkg vaj

csipet só

1 kk cukor

18 dkg liszt

6 tojás.

Egy edényben felforralom a vizet a vajat, hozzáadom  a sót és a cukrot. Leveszem a tűzről és beleöntöm a lisztet egyszerre.
Egy fakanállal alaposan összedolgozom, hogy csomómentesre összeálljon. Visszateszem a tűzre, és alacsony lángon 6 percen keresztül, folyamatos kevergetéssel szárítom.
Állandóan keverem, nehogy leégjen.

Tálba teszem és hagyom kihűlni.

Egyenként hozzákeverem a tojásokat és sima homogén masszává dolgozom.

Nyomózsákból 2 cm-es gömböket nyomok a zsírpapírral bélelt sütőlemezre.

Összesen 75 db lesz belőle 🙂

Felvert tojással megkenegetem a tetejüket és 200 fokra előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm. (kb 25 perc).

Tilos közben nyitogatni a sütő ajtaját, különben csúnya összerogyott, aszott fánkok kerülnek ki belőle. Általában nyitott sütő ajtajánál hagyom őket kihűlni.

IMG_8555


Amint a tészta megsült, minden fánkocska oldalán ejtsünk egy kis rést, hogy a belül lévő gőz távozhasson. Ezt követően tegyük vissza a sütőbe további 5 percre száradni, majd hagyjuk rácson kihűlni. Akár le is fagyaszthatóak ilyenkor, későbbi felhasználásra, egy légmentesen zárható dobozban.


IMG_8557

TIPP: ezúttal a fánkokat még ropogósabbá tettem, így sütés előtt egy nappal összedolgoztam 1:1 arányban (50- 50 g) lisztet cukorral és vajjal, ebből egy vékony hengert formáztam, majd zsírpapírba csomagolva a hűtőbe helyeztem. Másnap sütéskor, minden egyes fánkocska tetejére, tojás kenegetés helyett, egy-egy vékony szeletet helyeztem. Ettől finom roppanós lesz a fánk teteje.


Limoncello krém:

9 nagy tojássárgája,
15 dkg kristálycukor,
50g liszt,
2 citrom finomra reszelt héja ,  4 evőkanál citrom szűrt leve,
1/2 l tej, minél zsírosabb
7 evőkanál limoncello (olasz citrom likőr) vagy narancs likőr

A tojássárgákat, a cukrot, lisztet, citrom héját és levét egy tálba teszem, majd simává dolgozom.
Egy nagy edényben felforralom a tejet.
Amint a tej eléri a forráspontot, összedolgozom a tojásos keverékkel.
Óvatosan!
Mindig kis-kis adag tejet adagolok és keverem simára, ezáltal a hő kiegyenlítődik és a forró tejtől nem ugrik össze a tojásos massza. Amint az összes tejet hozzáadtam, visszateszem a tűzre és alacsony lángon főzöm, folyamatos keverés közben, mindaddig míg sűrű krémet nem kapok.
Hozzákeverem a likőrt, és a kész krémet egy tálba teszem. A felületét lefedem fóliával, hogy megakadályozzam a bőrösödést, majd felhasználásig hűtőbe teszem.


Elkészítem a kúpot, amely köré szépen sorakoztathatom a fánkocskákat.

Fogok egy A1 kartont. A hosszabbik oldalán megjelölöm a felét, majd a két végét úgy állítom be, hogy egy 20 cm átmérőjű nyílás maradjon. Gyakorlatilag ez a “karácsonyfa” alapja. Minden oldalán rögzítem, majd bevonom fóliával.


Következő napon betöltöm a fánkocskákat.

Amennyiben úgy érzed, hogy a fánkok túl puhák lennének, úgy közepes hőmérsékletű sütőben 5 percig száríthatóak, majd ha kihűltek, jöhet a töltögetés. habzsákból, nyomócsővel.

Következhet az összeillesztés.

Amondó vagyok, hogy inkább csokoládéval történjen, egyrészt könnyebb vele dolgozni, mint a karamellel, másrészt nem biztos, hogy mindenki rajong a ropogós égetett cukorért, ám a csokoládé többnyire mindenkinél nyerő.

Olvasszuk fel a csokoládét, temperáljuk, majd egy kiskanál segítségével kezdjük el építeni a karácsonyfát 🙂

Célszerű a kúp belsejébe egy stabil és nehéz eszközt tenni, ami megtartja, hogy építés közben véletlenül se boruljon fel….

Egy kiskanálnyi csokoládéval megkenjük az első fánk egyik oldalát, hozzáillesztünk egy másik fánkot, majd ezeket szorosan a kúp mellé tesszük. Innen kiindulva, a következő fánkokat is csokival megkenjük és hozzáillesztjük a már kúp körüli soron következő fánkhoz. Némi érzékkel kell csak rendelkezni és adja magát, mindig kenjük be a fánkok éppen illesztendő feleit csokoládéval, természetesen úgy, hogy a kis csúcsok legyenek kívül, talpakkal illeszkedjenek a kúp falához. Minden következő sorba kevesebb és kevesebb fánkra lesz szükség, végül a legtetejére kerül egyetlen egy. Tálalásig hidegre vele!

És persze ne feledjétek el kivenni alóla a támasztékot 😉

Tádám!

IMG_8597

Innentől pedig szabad a fantázia!

Díszítheti mindenki sajátja szerint.

Az eredeti ugyebár karamellel van összeillesztve és karamell szálakkal díszítve.

Pontosan úgy, mint az enyém 🙂

Karamell szálas díszítés esetén ezt hagyjuk a legvégére

Lehetőleg alig sokkal a tálalás előtt készüljön, mivel a vékony cukorszálak kevés párától, melegtől elolvadnak, és könnyen a semmibe tűnnek.

Ha tetszett a bejegyzés, ne feledd el lájkolni, megosztani.

Csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy még több receptet, képet találj! Nem utolsó sorban, bátorítok mindenkit, ossza meg a csoport tagjaival sikereit, akár fotóval 🙂

főkép

Kellemes készülődést! Ünnepre hangolódást!