Culinartz

Egyszerű és gyors. Szerintem. Ráadásul  tök jó! Csak a napot hibáztam el, talán ideálisabb lett volna csütörtökre időzítenem 🙂

Vigyázat, ez bizony két emberes adagnak is beillik.

1 kis gömbtök

15 dkg darált hús, lehet akármilyen a kedvencekből, keves husos szalonna apró kockára vagva

1 fej hagyma

maréknyi risotto rizs

némi vaj

zöldséges alaplé

1 dl fehérbor

fűszerek, én kakukkfüvet használtam, illatban ezt találtam ideálisnak

imagereszelt parmezán, kevés morzsa, egy kanálnyi krémsajt.

A tököt alaposan megmosom, szárazra törölöm, levágom a tetejét, és az alján lévő kis elszáradt kocsány szerű maradványt éles késsel eltávolítom. Karalábé vájóval néhány csinos gömböt kiemelek a husából, majd teljesen kibelezem. A hagymát apróra vágam felét félreteszem a risottóhoz.

Az apró szalonna kockákat kiolvasztom egy evőkanálnyi olajon, majd hosszáadom a hagyma felét és üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a darált húst és együtt zsírjára pirítom. Megbolondítottam egy kevéske kakukkfűvel, majd egy kevés liszttel, tényleg csak egy csapott kanálnyi sem, összeforgatom úgy, hogy közben hagyom pirulni. Hozzáöntök fél deci alaplevet és az egészet összefőzöm.

Közben a sütőt előmelegítem. Mielőtt a hús tölteléket a tökbe tölteném, adok hozzá egy kanálnyi reszelt parmezánt, tetejére is kerül. Betolom a sütőbe.

Míg a tök készre sül elkészítem a risottót. Keves vajon a golyókat megpirítom, éppen csak, hogy színt kapjanak, átforrósodjanak, ugyanis kellően zsenge. A visszamaradt vajra rádobom az apróra vágot hagyma másik felét és üvegesre, majd hozzáadom a rizset is. Néhány kavarásnyi pirulás és felöntöm a fehérborral. Éppen annyival, amennyi nem lepi el. A bor elg gyorsan elfő a rizs alól , így mindig pótolni kell alaplével, ügyelve, hogy soha ne lepje el a rizst teljesen.

Egy másik edényben kevés vajon megfonnyasztom a tök maradék belsejét. Adok hozzá keves alaplét és az egészet pépesre turmixolom, majd a közben már megpuhult rizshez adom, egy leheletnyi krémsajttal és reszelt parmezánnal alaposan összekeverem és tálalható is a készre sült töltött tökkel.

Bár a fotó nem biztos, hogy tükrözi, elvegre a játékszabalynak megfelelően mobillal készült, az eredmény finom. Még annál is finomabb! Próbáljatok csak ki!