Culinartz

“néztem, hogy úszik el a dinnyehéj”

Egész nap József Attila A Dunánál című verse zakatolt bennem. No nem a teljes vers csak első két sora. Magam előtt látom ahogyan ül a rakparton és töpreng, magam pedig azon töprengtem vajon Eta vagy Jolán ismerte-e ezt a receptet?

Mondhatni azt is, hogy agyamra ment a meleg ám ez nem teljesen igaz. A dolog apropója nem más volt, mint a mennyei édesség készítése, az erdélyi dinnyehéj lekvár.

Persze lehet finnyázni amikor már mag nélküli és kocka alakú dinnyét is kapni a csili-vili hiperekben és csak úgy dobáljuk ki a finom alapanyagot. Nagyanyáink bezzeg nem így tettek. Vagy megetették a tyúkokkal vagy amennyiben kellően vastag héjjal rendelkezett a dinnye bizony nekiálltak a legnagyobb melegben darabos lekvárt főzni.

Rajtam se fogott ki a meleg! Már tegnap eldöntöttem, hogy márpedig nem a kukában fog landolni a temérdek héj, hanem inkább üvegekbe zárom. Jó kis nyáridéző lesz majd a farkasordító hidegben. Mert ez bizony elég sokrétűen felhasználható, leginkább süteményekbe, gyümölcssalátákba de egy kiadós hólapátlás előtt vagy után jó kis kalória pótló.

Nos a fenséges lekvár elkészítése rém egyszerű.

A görögdinnye húsos héját meghámozom azaz levágom a zöld részét. Célszerű már a két ujjnyi szeleteket hámozni ugyanis így egyszerűbb. kétszer két ujjnyi kockákra vágom majd ecetes vízben felteszem főzni. A víz alaposan ellepi a dinnyekockákat ( 1 l vízhez kb 1 dl 8%-os ecetet használtam)

Magára hagytam főni jó másfél órán keresztül, majd leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és hagytam alaposan kicsöpögni.

Sok verziója létezik: egy kiló főtt dinnyéhez egy kiló cukor. Nos ez egyenesen cukorkómához vezetne, magam 1 kg dinnyehéjhoz 20 dkg cukrot használtam de még így is édesnek érzem 🙂

Tehát minden 20 dkg cukorhoz másfél deci vizet számolva cukorszirupot főztem vaníliával, fahéjjal és csillagánizzsal. Belehelyeztem a dinnyehéj kockákat és lassú tűzön még egy órát főztem. Néha nem árt megkavarni sem!

Ez idő alatt a kis kockák áttetszővé válnak és az aromás szirup teljesen átjárja őket.

Egy óra múlva megfelelő mennyiségű zselésítővel bekevertem és üvegecskékbe szedtem. ( lehet használni zselésítő cukrot-talán már túl édessé teszi, jómagam agar agart használtam)

Érdemes kipróbálnotok! Már csak azért is, mert gyönyörű éke lehet a kamra polcának nem utolsó sorban ez is kiváló ajándék.

IMG_9750