Culinartz 10 min. 15 min.

Parliamo di cibo e viaggi – azaz beszéljünk az ételekről és az utazásról. Egyik a szakmám, másik a hobbim amiről már beszámoltam kicsit bővebben itt a Gasztrotúrák aloldalam indításakor.

A túrák sikerén felbuzdulva hoztam számotokra egy újabb fergetegesnek ígérkező utazást.

Emilia Romagna tartomány tipikus, DOP-Denominazione di Origine Protetta (oltalom alatt álló), kiválló minősítéssel rendelkező, a világon mindenhol ismert és elismert termékei

Emilia Romagna tartomány tipikus, DOP-Denominazione di Origine Protetta (oltalom alatt álló), kiválló minősítéssel rendelkező, a világon mindenhol ismert és elismert termékei

Apró finom morzsákból áll össze a menű, melyet a Terra del gustónak (az ízek földje) is nevezett Emilia Romagna tartományban tálalunk: Padova, Parma, Modena, Bologna. Tésztakészítő tanfolyam, (pármai) sonkák, (parmezán) sajtok, balzsamecet. Pavarotti, Toscanini, Rossini, pompás paloták, keskeny utcácskák, divatházak. Bologna, Ravenna, Ferrara, renenszánsz kulturális és gasztronómiai fellegvár. Végül desszertnek Treviso, a tiramisu városa.

Emilia-Romagna Olaszország egyik legfontosabb éléskamrája, ahol a kiváló mezőgazdasági adottságok megfelelő tudással párosulnak. Nem csak az üzleti megfontolásból utazóknak való terület, hanem inkább azoknak akik szeretnek megismerni új ízeket, illatokat.

Félre a diétával! Jönnön a részletes program:

1.NAP: Budapest – Padova – Bologna környéke
Indulás Budapestről, a Hősök teréről a hajnali órákban, folyamatos utazás rövid pihenőkkel Szlovénián keresztül, majd rövid megálló Szent Antal városában, Padovában, ahol rövid városnézés keretében megismerkedünk a város nevezetességeivel (Prato della Valle, Szent Antal Bazilika, Piazza delle Erbe, Piazza delle Frutti, Piazza dei Signori).Indulás a Bologna környéki szálláshelyre. Szálláshely elfoglalása.

Szent Antal Bazilika

Szent Antal Bazilika

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe

2.NAP: Parma – Modena
Reggeli után indulás a sonkáról és a parmezán sajtról híres Párma városába, mely ezenkívül még építészetéről és festői környezetéről is híres. A városban található a világ egyik legrégebbi Egyeteme. Rövid városnézésünk alkalmával az alábbi látnivalókat tekintjük meg kívülről: Dóm, keresztelőkápolna, Hercegi Palota, Farnese színház, Toscanini szülőháza.
Programunkat egy helyi húsfeldolgozó üzemben folytatjuk, ahol megkóstoljuk a híres sonkát és a térség egyéb specialitásait. Délután a hazafelé tartó úton megálló Modena városába, mely ma leginkább az autógyártás fellegváraként ismert, mivel a legtöbb híres olasz autógyár itt található, azonban óvárosa a Világörökség része, rövid sétánk alkalmával megismerjük a város nevezetességeit. Kóstoló a híres balzsamecetből, majd felkeressük a város híres szülöttjének, a nagyszerű tenornak,  Pavarottinak a házát, ahova mindig szívesen tért vissza a sok fellépés után.
Színpadi emlékek és személyes tárgyak is láthatóak a Modena közelében, a milánói világkiállítás alkalmára megnyitott Pavarotti Múzeumban, amelyet a volt tenor egykori villájában alakítottak ki az ő saját tervei alapján, mely véglegesen a halála előtt 2 évvel készült el.
Visszaérkezés a szálláshelyre.

parmezán

Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban.

parmezán

Az olasz eredetiből – parmigiano – származó neve magyar fordításban pármai-t jelent, lehetséges, hogy a technológia a tartomány e városából ered.

prosciutto

A Pármai sonkához nevelt sertés gesztenyét és a Reggiano parmezán maradék savóját eszi.

sonkahegyek

Az itáliai sonkakészítésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Római Köztársaság idejéből maradt fenn. A mai olasz és európai uniós szabályozás védett földrajzi árujelzőt használ sok különböző itáliai sonkára, amelyek készítési módját és honossági helyét is megszabják. A pármai sonkának (prosciutto di Parma) körülbelül kétszáz gyártója van Parma tartomány keleti részén. Gyártását egy minőségügyi ellenőrző konzorcium felügyeli.

lambo

A Lamborghini olasz luxus-sportautó és traktor-márka. A cég 1964 óta gyárt felső kategóriás sportautókat. A vállalat székhelye Sant’ Agata Bolognesében van, Emilia-Romagna tartományban Modena és Bologna között.

italian feeling

A Ferrari S.p.A. versenyautókat és nagy teljesítményű sportautókat készítő olaszországi autógyár. A cég központja Maranellóban található. Maranello község Olaszország Emilia-Romagna régiójában, Modena megyében.

modena ecef

A balzsamecet az olaszországi Modena városához és a szomszédos Reggio Emiliához kötődik. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt – hagyományosan egy fehér fajtát, a Trebbianót – kézzel szüretelik, és a lehető legkésőbb, hogy édes legyen. A mustot sűrűre forralják, majd fahordókba töltik. Elsőnek kétszáz literesbe, majd az érlelési folyamat során – ami legalább 12 év (!) – egyre kisebbe, az utolsó legfeljebb húsz literes lehet. Hogy megkaphassa a hagyományos modenai balzsamecet nevet, egy zsűri bírálja el az elkészült művet, amit ezután egydecis üvegekbe töltenek. Egy ilyen fiola ára 100 euro körül van. Értéke – a veretes borokhoz és a hegedűkhöz hasonlóan – a korral együtt nő: forgalomban vannak 24, 48, sőt akár 100 éves balzsamecetek is.

3.NAP: Bologna – Tésztakészítő tanfolyam
Reggeli után indulás a tartomány székhelyére, a téglavörös házairól és a kitűnő konyháról híres Bolognába, melynek városképét inkább a visszafogottság, nemes arányok jellemzik. A város érseki székhely és ősi egyetemi központ, mely mára jelentős iparvárossá is fejlődött.
Építészete egyéni, hangulatos sétálóutcáinak köszönhetően könnyedén bejárható, felfedezhető.
Bologna jellegzetes arculatát a hosszú, árkádos utcák, a pompás paloták, a sok régi templom, az érdekes ferdetornyok, harangtornyok, városfalmaradványok adják.
Városnézésünk alkalmával az alábbi nevezetességeket tekintjük meg: Piazza Vittorio Emmanuele, Piazza del Nettuno, Piazza Maggiore, Basilica di San Petronio, Rossini háza, délután szabadidő, majd visszautazás a kora esti órákban a szállodába, ahol lehetőségünk nyílik egy tésztakészítő tanfolyamon is résztvenni (kb. 1,5 óra).

bolognai

Bolognese, köze nincs a porból főzött szószokhoz! 🙂

Mit

image

Piazza del Nettuno- Bolgona

image

Bologna

4.NAP: Ferrara – Ravenna
A mai nap két jelentős világörökségi helyszínt látogatunk meg.
Első állomásunk a Pó völgyében fekvő, egykori Este hercegség székhelye Ferrara, melynek idegenforgalmi látnivalói is főként az Este családhoz kapcsolodó művészeti emlékek. Látogatásunk alkalmával megtekintjük a város fő nevezetességét a vizesárokkal körbevett, hatalmas, középkori téglavárat, a Castello Estense-t, mely komoran magasodik ki a környező kisvárosi épületekből, majd a Katedrális épülete következik, rövid szabadidő a városban, majd utazás a mozaikok városába Ravennába, melynek műemlékei (San Apollinare Nuovo Bazilika, Dante mauzóleum, San Vitale, Galla Placidia mauzóleum) szintén a Világörökség részei. Visszautazás a szálláshelyre az esti órákban.

image

Castello Estense- Ferrara

image

San Vitale- Ravenna

5.NAP: Treviso – Budapest
Reggeli után rövid megálló a vizek és a tiramisu városaként emlegetett “kis Velencében” Trevisoban, majd folyamatos utazás Szlovénián keresztül. Érkezés Budapestre az éjszakai órákban.

Részletek:

Utazás dátuma: 2016. október 25-29.

Utazás: autóbusszal, csoportosan szervezetten, idegenvezetővel.

Részvételi díj: 350 EUR 

Az ár tartalmazza:

 • Magyar nyelvű idegenvezető a program során
 • Utazás fullextrás (Mercedes Travego, Scania Irizar vagy hasonló) büfével, DVD lejátszóval rendelkező autóbusszal
 • Szálloda: 4 éj Tolé – Hotel Falco d’Oro 4* (http://www.falcodoro.com/)
 • Félpanziós ellátás
 • 1.napi program – Padova városnézés
 • 2.napi program – kóstoló Parmában és Modenában, belépő Pavarotti ház
 • 3.napi program – Bologna városnézés
 • 4.napi program – Ferrara és Ravenna városnézés
 • 5.napi program – Treviso városnézés
 • Idegenforgalmi adó

Külön fizetendő:

 • Belépőjegyek tájékoztató árai: kb. 25 EUR
 • 3. nap – Tésztakészítés 30 EUR

További információ, jelentkezés : info@culinartz.com