Culinartz 10 min. 15 min.

Spárgaszezon van, ilyenkor előfordul itthon mindenben: leves, omlett, saláta, tészta, frittata, lazán csak tükörtojással és folytathatnám a sort.

Az én konyhában a domináló a zöld spárga, egészségesebb és több ötletet ad, mint fehér társa. Szeretek akár nyersen is egy egy szálat elrágcsálni, de egyenesen imádom amikor al dente, még ropogós.

Sok munkát nem igényel: megmosom, a spárga kemény végei egy lágy mozdulattal letörnek, és hámozást is csak a vastagabb példányok szárai igényelnek. A fiatal és nem túl vastag szálakat elég csak megmosni.

Könnyű túlfőzni, olyankor szinte gusztustalanná válik (napokban láttam is hasonlót egy igen neves étteremben!), ha túlfőzik nagyon puha, rostos és élvezhetetlen.

Ha mindenképpen főzni kell/akarom, akkor  enyhén sós, citromos vízben főzöm/párolom (kb. 4 perc), tényleg vigyázni kell mert könnyű túlfőzni, ezért sem árt a főzés végén jeges vízbe mártani, hogy a főzés folyamatát leállítsuk és ne puhuljon tovább.

Grillezni is lehet a spárgát olajjal bekent grill serpenyőben. Süssük a sütőben, meghintjük sóval, borssal, az olívaolajjal bekent még nyers spárgákat (220 ° C-on 11 percig).

A zöld spárgát legeslegjobban úgy szeretem, ha csak  forró olvasztott vajjal van locsolgatva, erre egy kis tengeri só, frissen őrölt fekete bors és reszelt parmezán.

De amit ma elkövettem a maradékkal, attól bizony feljajjdulnak a gasztrosznobok. Tudom, vannak körök, ahol nem dívik, sőt egyenesen eretnekségnek számít bármit is rántani (elárulom, én a csokit is rántott hússal enném 😀 ), de én ma kirántottam a spárgáimat 🙂

Mi sem egyszerűbb, íme az egész hat mondatban:

Spárga végei letör. Megmos. Tojás felver. Spárga belemárt. Panko morzsában hemperget. Forró vajon megsüt. 

Mehet hozzá tartár, de hollandival mégiscsak finomabb. Pankóba forgatni zseniális ötlet volt, a spárga roppant, a morzsa ropogott. Ja, majd elfeledtem: egy jófajta borocska is dukál hozzá, a spárgámnak egy 2010-es Marcassin Chardonnay jutott a kaliforniai Sonomából. Pompás páros volt!

IMG_2074 (1)