Culinartz 10 min. 15 min.

lemon

Mindig akkor jövök rá mit miért főztem, amikor már készen vagyok vele. Az elmúlt hét napfény hiányban és hidegben telt. Meg sem lepődtem, hogy nagy mennyiségben vásároltam citromot. A citrom amúgy is állandó lakója a konyhámnak nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs egy fia gyümölcs sem.

Tegnap délután a konyhában ocsúdtam fel, jéééé citromokat facsarok! Tényleg semmi meglepő nincs abban, hogy nekiálltam lemon curd-ot készíteni. Szükségem volt  a napfényre, a Napból áradó energiára és más módom nem volt hirtelen, mint szicíliai citromokból kinyerni. Éreztem a tűz és víz szigetéről származó citromokban nem csak a nap energiáját de még az Etna füstölgő vulkánkúpjainak melegét is.

Az illatokról már nem is mesélek! Egy kész mediterrán mesevilág elevenedett fel a vízgőz felett.

Hozzávalók: (  kisebb adagra valót adok meg)

4 citrom leve és héja,

25 dkg (cukor)

10 dkg vaj

5 tojás. (mostani verzióba került menta is)

A citromokat alaposan megmostam, héjukat lereszeltem, a levüket kifacsartam. Gőz fölött a cukorral és a vajjal addig kevertem (kézi habverővel) míg a cukor teljesen elolvadt. Ekkor beledobtam a friss menta ágakat (lehet ízesíteni például levendulával is) és hagytam az egészet langyosra hűlni. Amikor kihűlt kivettem belőle a mentát és visszatettem a gőz fölé, majd egyenként kevertem hozzá a tojásokat.

Addig keverem míg gyönyörűen selymes krémet kapok. Ezután lassú tűzön kb 10-15 percig keverem mindaddig míg besűrűsödik.

Átszűröm és üvegekben hagyom kihűlni.

lemoncrud

Bár az eredeti recept a ködös és hűvös Angliából származik, számomra mégis egyet jelent a napfényes mediterrán nyárral.

Minden bizonnyal sokan akik nem ismerik nem tulajdonítanak nagy dolgot neki, ám érdemes kipróbálni, az egyetlen egy hátulütője, hogy azonnal magával ragad és függővé alakít. Rengeteg felhasználási lehetőséget rejt magában, de csak úgy egyszerűen kiskanállal is szívet és lelket melengető.

Ugye nem is annyira nehéz egy kis meleg napfényt varázsolni? 🙂