Culinartz

tesztam

Minap felhívott a barátnőm, éppen, hogy földet ért a repülője és újságolja egy szuszra: ” alig vártam, hogy haza jöhessek, mert végre igazi túrós csuszát ehetek…az első utam a sarki éjjel-nappaliba fog vezetni, feltankolok nagy kockával, tejföllel és túróval majd egy szuper-mennyei pikk-pakk gyors túrós csuszát fogok készíteni!”

-Nagy kocka?! kérdeztem vissza csodálkozva? -Hát jó, te tudod…

Számtalan verzióját hallottam, láttam,  de engem nem visz rá a lélek, hogy a bolti nagy kockás verzióval terheljem magam. Nem! Porcukorral sem fogyasztom, és ha nem magam gyúrom az igazi csuszának valót, akkor az a minimum, hogy házit veszek. Olyat ami tojásból és lisztből készül. Hozzá pedig igazi túrót, igazi tejföllel és apróra kockázott mangalica szalonnát pirítok.

Mi az, hogy “pikk-pakk”? ! Nálam a túrós csusza készítése nem merül ki tíz percben, még akkor is, ha a tészta készítés idejét leszámítjuk.. Nos, ha adott az a bizonyos tészta, hangsúlyozom NEM nagy kocka, NEM kis kocka, NEM fodros bigyó, miegymás hanem csu-sza-tész-ta, akkor kezdődik a móka.

1. Forró edényben a tésztát szárazon megpirítom. Pont annyira, hogy szép aranybarna színt kapjon.

2. Az apró és egyforma kockákra vágott szalonnát lepirítom ( kerülhet bele-szokott is- jófajta húsos mangalica szalonna), majd ezt félre teszem

3. Közben egy nagy fazékban felteszem a vizet forrni. Kevés sót adok hozzá, ezáltal hamarabb fog a víz is felforrni. Bele szoktam dobni a szalonna bőrét is, egyrészt ad egy kis plusz ízt a főzővíznek, másrészt nem árt az a kevéske zsiradék sem a tésztának.

4. Amint megfőtt a tészta, leszűröm, alaposan lecsöpögtetem és megforgatom a szalonna zsírjában. Tűzálló edénybe szedem, rádobom az apróra kockázott, kiolvasztott szalonna darabokat és előmelegített sütőben kb 10 percig sütöm ( 180 fokon)

5. Ezt követően eloszlatom rajta egyenletesen a túrót, meglocsolom krémes tejföllel és már tálalható is!

Utóbbit még megszórtam egy leheletnyi friss apróra vágott tárkonnyal.

csusza