Culinartz

gentile

Ez a hét sem telt el pasta nélkül. Egész pontosan macaron sütés előtt dobtam össze egy kis makarónit 😉

Árválkodott némi igazi olasz tészta, jobb napokra tartogatva, mert bizony úgy vagyok ezekkel a finomságokkal, hogy egy darabig csodálom, nézem és egyik polcról a másikra teszem. Elvégre ami olasz az természetesen jó is! Még az a fránya csomagolás is. Hiába, a taljánok nagyon tudnak! Nagyon értenek mindenhez.

Hatalmas  szenvedéllyel és odaadással készítenek bármit. A tésztagyártásnak pedig  elkötelezett hagyományai vannak. Számukra a kiváló élelmiszer része a mindennapi életnek és egyenlő az értékkel. Szeretem is az igazi olasz nem nagyipari tésztákat ( ha nem magam gyúrom őket) ugyanis  magas színvonali követelményeknek tesznek eleget. A termelés alapja a kiváló minőségű búza és az alacsony hőmérsékleten történő lassú szárítás.

Egy ilyen igazi gourmet tésztát nem szentségteleníthetek meg egy mezei paradicsomszósszal! Valami mást érdemel.

Feltettem a vizet főni. Minden pasta készítés így kezdődik 😀

Két evőkanál olívaolajon megfuttattam egy gerezd zúzott fokhagymát, adtam hozzá egy leheletnyi lisztet, felöntöttem kevés tejjel, hogy egy hígabb mártást kapjak. Belereszeltem kb 10 dkg feta sajtot és rögtön levettem a tűzről. A forró mártásban a sajt szépen felolvadt, amihez adtam némi spenótot, majd alaposan összekevertem. Kissé vadnak éreztem így került bele egy kanálnyi ricotta túró is és egy evőkanál tejföl. ( laktóz érzékenyek most lapoznak tovább az oldalon… )

Közben a hűtőből előkerült a kis üvegecském, amiben lapulnak a sonkafalatok. Ezt legelőször egy spontán ötlettől vezérelve késztettem, de azóta igyekszem mindig utánpótlásról is gondoskodni.

Papírvékony levegőn szárított sonka szeleteket megkenek egy kevés bazsalikom pestóval majd  ráhelyezek egy-egy vékony darabka feta sajtot, ráfektetek egy-egy pozsgás napon szárított paradicsomot, egy -egy pici kapribogyót és egyenként összetekergetem.

Egy üvegben egymásra rakom őket, megszórom kakukkfűvel és rozmaringgal majd felöntöm olívaolajjal és hagyom a hűtőben érlelődni.

Mire mindezzel készen állok  a tésztám is kifőtt, belekeverem a fetás spenótkrémbe, tányérra szedem, megszórom parmezán forgáccsal, bazsalikombóbitákkal, apró kockákra vágott paradicsommal, ráhelyezem a sonkafalatokat és elgondolkozom evés közben mennyre jó volna nekem egy toszkán olajfaliget közepén, kabócákat hallgatva, Chiantit szürcsölve vacsorázni.

fetás