Culinartz

IMG_6176

Bizony a szuvidolás nagy hevében bele is haltam volna, ha nem próbálom ki ezt az ízletes finomságot.

Be kell vallanom, vannak olyan konyhai műveletek, amelyeket egyszerűen képtelen vagyok tökéletesíteni. Így vagyok a marha húsokkal is. Nem tudom előállítani a felső kategóriás éttermek minőségét.

Nos, a sous-vide technikának köszönhetően, még a finnyás férfiak is elismerően csettintenek!

A pastrami eredetéről nem szeretnék most előadást tartani, aki még nem ismeri, elegendő olvasmányt fog találni erről a neten.

Bár az eredeti receptúra szerint legalább egy hétig kellene a húst pácolni, és végül füstölni, ám füstölő hiányában bevállaltam az előre füstölt hús rizikóját. A pácolást pedig kihagytam, ugyanis a vákuum alatt minden íz képes tökéletesen beépülni a húsba. Csak fél napig ázott enyhén cukros fűszerezett vízben.

A szárazra törölt húst  zacskóba helyeztem fokhagymával, durvára tört mustármaggal, babérlevéllel, eszméletlen mennyiségű borókabogyóval és koriandermaggal. Zártam a tasakot és az előírásoknak megfelelően 56.5°C-on egészen pontosan 12 órán keresztül “főztem”

Meg kell mondani, az eredmény minden elképzelésemet felülmúlt! Ugyanis a szuvidolás által a hús lágyan omlóssá vált, a fűszerezést is kiemelte annyira, hogy kellemes zamatokat adott neki.

Vékonyra szeletelve ám vastagon két vékony szelet kenyér közé halmoztam. Semmi mást nem szükséges hozzá, csak egy kis kovi ubi, bármi más csak rontana az amúgy tökéletes íz és állag harmónián.

A Sous Vide Supreme készüléket a Sous Vide Hungary biztosította.

sous vide

 

IMG_6182

IMG_6184

 

Csatlakozz a Facebookon és nem maradsz le a lényegről! 🙂 Ha pedig tetszik, oszd meg másokkal is!