Culinartz

Nem tudom mit kevernek a kész fagylaltokba, de egy biztos messze nem közelítik meg azt az ízhatást amit házilag el lehet érni. Minden bizonnyal egy titkos, legalábbis számomra az, adalékanyagot hozzáadnak amitől kibírja fagyott azaz szilárd állapotban a fotózás hosszas procedúráját is.

Az enyém nem nagyon tudott ellenállni még a majdnem romantikusnak mondható naplemente melegének sem, ám egy dologban biztos vagyok: Bridget Jones sírva rohant volna el, annyira szép rózsaszín lett a málnától és a rózsasziruptól.

Van ám ennek a fagyi fotózásnak egy roppant nagy előnye! Első adag fagylalt előkészít, fotó jobbról, balról, felülről, közelről, távolról mire kiderül egyik sem sikerült úgy ahogyan elképzeltem. Nehogy kárba vesszen fagyit gyorsan el kell nyalni. És kezdődhet a móka a következő adaggal.

Közben lesem az órát, megnézem a napnyugta pontos idejét is, ám a tökéletes fagylaltkép még mindig nem jön össze. Ismét elpusztítok egy adagot.

Sebaj! Tavalyi lemaradásomat be kell hozni… jöhet a következő adag.

Végül azt veszem észre, hogy a Nap már igencsak a horizontot nyaldossa a fagylaltom helyett, a körülöttem lévő fákon a madarak már egymásnak csiripelik az altatót én pedig az utolsó adagot próbálom kikapirgálni a fagylaltgép tartályának aljáról.

Egy biztos, ha nevezhető sikernek, akkor ennek a végre nyári napnak sikeres estéje lett. Jól laktam egészséges ínycsiklandó diétás fagyalttal, hozzá csodálhattam a naplementét és a madarak füttykoncertjét. Már majdnem tökéletes…

És a fagylalt receptje se maradjon titok, íme!

5 dl görög joghurt ( de kicsöpögtetett házi tejföl is megfelel),

1 ek nyírfacukor,

10 dkg megmosott átpasszírozott friss málna,

2 ek rózsaszirup (bővebben róla itt),

citromos bodzazselé (semmi nagy kunszt nincs benne, alapja a bodzaszörp, amit zselésítettem, majd amikor már majdnem teljesen szilárd állapotban volt, hozzáadtam az apró darabokra vágott citromot. Fontos utólag hozzáadni, mivel a citrom sav tartalma valamelyest gátolja a zselésedés folyamatát)

A görög joghurtot és a cukrot gőz felett folyamatos kevergetés mellett a cukor olvadásáig melegítettem majd kihűtöttem.

Hozzáadtam a málnát és rózsaszirupot majd beleöntöttem a fagylalt gépbe és hagytam dolgozni. Legvégén mielőtt betettem volna a mélyhűtőbe, került bele a bodzazselé. A citrom szépen átvette a málna színét még mókásabb lett így!

Lehet ám tálkából, pohárból kanalazgatni, de nekem most tölcsérhez volt kedvem 😛

És végre azt is megértettem miért ajánlotta Hippokratész is a betegeknek, gyógyírként.fagyi

Ígérem legközelebb több türelemmel fogom kivárni a tökéletes állagot is 🙂