Culinartz

A frittatát az omlett ősének tekintik. Elkészítését a serpenyőben kezdik, mikor a tojás összeáll, sütőben sütik tovább, recepttől és mennyiségtől függően.

A húsnélküli frittata fontos eledele a “hálaadásnak”, ilyenkor zöldségekkel készítik. Számtalan variációja létezik, az eredeti olasz frittata hozzávalói: sonka, édes pepperoni, fontina sajt, hagyma, fokhagyma. Fontos, hogy a hozzáadott alapanyagok ne tartalmazzanak folyadékot, ezért a zöldségeket érdemes kinyomkodni (medvehagyma), elkészítés előtt felszeletelni (paradicsom) és szalvétán száradni hagyni.

Hozzávalók:
egy kis csokor medvehagyma,

2 főtt burgonya,

4 tojás, kevés só parmezán sajt,

5 dkg juhtúró és 1dl tejföl, olívaolaj.

A már kihűlt héjában főtt és megpucolt krumplikat  nagyon vékony karikákra vágom és egy kiolajozott nem műanyag nyelű serpenyőbe terítem. A leforrázott medvehagymát ráhelyezem, majd az ehény sózott felvert tojásokat ráöntöm.

Ezt követően összekeverem a juhtúrót és a tejfölt. A tojáslepényt keverés nélkül sütni kezdem, mint egy hagyományos omlettet és addig sütöm amíg már csak a közepének a teteje remeg kissé. Amikor eléri a majdnem kész állapotot, leveszem a tűzről. Elhelyezem rajta rajta a tejfölös juhtúrót, és a serpenyőt kb 10 percre forró sütőbe helyezve addig sütöm,amíg a tejfölös juhtúró megolvad rajta. Ettől lesz frittata, azaz sült.