Culinartz

Napokon keresztül, minden reggel csak bambultam az árusok hatalmas levendula csokraira. Minap türelmetlenül toporogtam a buszon míg végre megállt és én leszállhattam. Messziről beborított a levendula illata. Az árusokhoz érve már nem is volt kérdés számomra, hogy néhány csokrot magamévá teszek.

Mire beértem a munkahelyemre már ki is találtam mi mindent fogok készíteni azon túl, hogy egy részét kis tüllzacskókba gyömöszölve belógatom a szekrényembe.

Limonádé rajongóként nem is lepett meg, hogy esti hazaérkezésemre már tovább gondoltam a régóta bevált narancslekváromat. Neki álltam a főzésének.

Hozzávalók:

1 kg citrom,

1 kg cukor,

2 lime, levendula virágok.

A citromokat és a limeokat alaposan megmostam, majd megtisztítottam. Egy citrom és a két lime héjáról eltávolítottam a fehér részét, majd vékony csíkokra vágtam. [ A többi citrom héját lereszeltem és egy üvegben pihen a hűtőszekrényben]

A cirtomhéj csíkokat néhány percig lobogó vízben főztem, majd lecseréltem a vizet és még egyszer és még egyszer. Összesen három alkalommal forraltam fel, szűrtem le, forraltam újra tiszta vízben.

A citromokat feldaraboltam majd egy fazékban összekevertem a cukorral és lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzni kezdem. Miután a cukor teljesen elolvadt még körülbelül egy órán keresztül főztem, mindaddig míg egy csöppnyi lekvár (vigyázat, forró!) két ujjbegyem között nem kezd szálasodni. Ezután egy szűrőn átpasszíroztam.

Mielőtt tiszta és száraz üvegekbe öntöttem beleszórtam az előre megmosott és papírtörülközőn megszárított levendula virágokat és hozzáadtam az alaposan lecsöpögtetett héjdarabokat .

Üvegben hagyom kihűlni, majd az üvegeket lezárom.