Culinartz

IMG_9973

Majdnem úgy vagyok mint Agatha Christie aki legjobb regényeit mosogatás közben találta ki, annyira utált ugyanis mosogatni, hogy gyilkos gondolatai támadtak tőle. Nos a mosogatás nekem is ihletet szokott adni, igaz kicsit másképp.

Minden tányérba, pohárba, kanálba vagy tálkába egy- egy újabb álmot látok. Így született az egyszerű joghurttorta ötlete is, amit színes apró ribizliszemekkel szórtam tele.

Akár egy mesében ahol tündérek és boszorkányok, óriások és hercegnők a színes gyöngyszemek csodáját varázsolnák a puhán lágy felhőkre egy édes égi mesévé szőve.

Csak egy egyszerű joghurttortát szerettem volna ám úgy adódott, hogy nyár végére sikerült minden apró finomságot egyszerre begyűjtenem. Így kétség sem férhetett hozzá, hogy a tortácska tetejét alaposan tele szórtam a legfinomabb gyümölcsökkel, amelyek együttesen tökéletes ízharmóniát alkottak. Mennyeit!

Az alap receptúrát szerintem sokan ismeritek. Sütés nélkül készült, pusztán 2-3 órát kell pihennie a hűtőben és máris átadhatjátok magatokat a kulináris élvezetnek.

24 cm átmérőjű formát használtam.

Az alap nem más mint  a jól bevált kekszdarás.

60 g olvasztott vajat alaposan összedolgoztam 120 g darált keksszel majd a zsírpapírral bélelt forma aljára egyenletesen kilapogattam. Míg a joghurt tölteléket készítettem behelyeztem a hűtőbe.

Töltelék:

45 dkg  natúr görög joghurt ( azért kedvelem ezt a fajtát, mert sokkal krémesebb és az íze sem “vad” mint a hétköznapi társáé)

15 dkg cukor (vagy más édesítőszer)

2 dl tejszín

80 ml víz

20 g porított zselatin.

A joghurtot összekeverem az édesítővel, majd a forró vízben feloldott és visszahűtött zselatint is hozzákeverem. A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a joghurtos masszához és homogén masszává dolgozom majd ráöntöm a kekszes alapra.

Legalább két órán keresztül békén hagyom a hűtőben, majd a gyümölcsökkel díszítem.

“Rettenetesen” nehéz. 😉  abbahagyni.

IMG_9995