Culinartz

Nem tudom ti hogy vagytok vele de én bizony mindig megnézem és elolvasom a csomagoláson írtakat. Ennek következtében bizony sok terméket ott hagyok a boltok polcain.

A vegetát is. Évek óta magam állítom elő a saját bio, tartósítószer, só és minden más mentes ételízesítőmet így aztán mély megvetéssel pillantok a polcon sorakozó színes zacskókra: nekem különb van, bibibí!

Rém egyszerű elkészítése, csak friss zöldségek és sok sok forró napfény szükséges hozzá.

Miközben írom e sorokat éppen a hűvös szellő fújja tova talán az utolsó meleg hétvégét. Én pedig az imént végeztem a vegetám “csomagolásával”. Bizony, üvegbe zártam egy kis nyári napfényt.

3 csokor sárgarépa, ez kb 15 szál
3 csokor petrezselyemgyökér kb 10 szál
2 fej hagyma
1 karalábé
2 zeller
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor zellerlevél
2 csokor petrezselyemlevél
esetleg lestyánlevél is (óvatosan mivel elég markán az íze)
néhány kelkáposztalevél
A zöldségeket mind megtisztítottam, megmostam. Szeletelővel vékony szeletekre vágtam (gyalu is megteszi). A leveleket alaposan megmostam, leitattam róluk a nevességet majd mindent szétterítve egy tüllel letakarva kitettem a napra. Félnaponként megforgattam majd kivártam míg tökéletesen megszáradtak. Egészen pontosan négy napig tartott. Ezt követően a leveleket összemorzsoltam, a száraz zöldségeket pedig aprítógépben porítottam, aprítottam és üvegbe zártam.
De jó is lesz a téli zimankóban hozzáadni egy-egy kiskanál napfényt a levesekhez.