Culinartz

Nemrég egy kirándulásom során kecses hattyúkat volt lehetőségem fotózni.
Mondanom sem kell, hogy a pillanat megihletett és idehaza a konyhában Csajkovszkij Hattyúk tavának hallgatása közben adóztam minden idők egyik legnagyobb balerinájának, Anna Pavlova emlékének és tányérra komponáltam Odett alakját.

Pavlova  tortácskák

( az eredeti recept)

Hozzávalók:

3 tojásfehérje,
15 dkg cukor,
friss ribizli és egres,
250 ml tejszín.

Mint már említettem engem is megihletett, méginkább azt az ausztrál séfet, aki először készítette el a desszertet Pavlova tiszteletére valamikor az ezerkilncászhuszas években, amikor a világhírű balerina Új Zélanon és Auszrtáliában turnézott.

Először a tütü szoknya készül el.

Felverem a tojásfehérjéket. Fokozatosan adom hozzá a cukrot, mindaddig amíg a kristályok teljesen eltűnnek és kemény habot képez.
Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb 8-10 cm átmérőjű koronát képezek a habból úgy, hogy a kör belseje laposabb, az oldala pedig minél magasabb ugyanis a belsejébe kerül majd a töltelék ( ez a mennyiség 6 darabra elegendő).
Előmelegített sütőben 120°C-on kb. 50 percig keményre szárítom. Akkor lesz tökéletes ha a hab hófehér marad.
Az 50 perc letelte után megnyitom a sütő ajtaját és körülbelül még 15 percig bent pihentetem a szoknyácskákat. Gyakorlatilag ott hagyom kihűlni.
A belsejéből kikaparom az esetleges felesleget, hogy elférjen benne a töltelék melyet nagyon egyszerűen készítek el.
Nem kell hozzá több, mint egy evőkanál cukor és a 250 ml tejszín, melyet kemény habbá verek, majd a szoknyácskákba halmozom.

Végül friss ribizlivel és egressel díszítem. A gyümölcsök enyhén savanykás íze kiegyensúlyozza a tökéletesen édes habcsókot.