Culinartz

Nyálcsorgattató ajándékokat készíthettek Karácsonyra. Íme az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb, a trüffel. Nem csak mutatós, de ellenállhatatlan is!

Egy jó alaprecepttel lehet kombinálni az ízeket, végeredményhez a siker előre borítékolható.

Hozzávalók
Kb 20 db
60 g tejszín
15 g méz
Ízesítőként: konyak vagy likőr, rum esetleg amaretto (kb 20 gramm)
10 g puha vaj
15 dkg minimum 60% kakaótartalmú étcsokoládé
Bevonáshoz
15 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal) vagy simán kakaóporba hempergetve. De készülhet bevonat bármi másból. Például kardamonporos porcukorból, mandula esetleg dió grillázsból, lehet bolondítani a kakaóport gyömbérrel, chilivel, fahéjjal, a lényeg, hogy tesztelgessétek, kóstolgassátok ?

imageA trüffelalaphoz a tejszínt felforralom a mézzel, és az étcsokoládét megolvasztom. Az olvasztott étcsokoládéhoz apránként, részenként keverem hozzá a mézes tejszínt, ezáltal csodálatosan fényes állagú ganache-t kapok.
Ezt követően keverem hozzá az ízesítőt, legvégén a vajat.
Az így készült alapot egy tálba öntöm és lefedve a hűtőbe teszem, hogy formázhatóvá szilárduljon.
A már szilárd ganache-t teáskanálnyi adagonként golyókká formázom és visszahelyezem a hűtőbe. Ez azért is fontos, mert a kéz melegétől kicsit megpuhulnak a golyók formázáskor.
Legegyszerűbb kakaóporban meghempergetni a golyókat, de kimárthatóak étcsokoládéban is. Ehhez az étcsokit megolvasztjuk és temperáljuk, majd mártóvillával egyenként kimártjuk és szilárdulásig sütőpapíron hagyjuk pihenni.
Ha esetleg borzas trüffelt szeretnél, a kimártott golyót még frissen bevonva egy glitterrácson kell meghempergetni és ezt követően hagyni dermedni.
Lehet ám fogvájókkal is mártogatni, minden egyes kis golyót kimártva egy-egy fogvájóval és dermedésig egy poleszter darabba szurogatjuk ( lehet nem jól nevezem nevén azt a fehér polimicsodát, amit többnyire csomagoláshoz használnak, de ugye tudjátok miről próbálok beszélni? :) )

Ha nem kerül rögtön elfogyasztásra, érdemes a mártogatást választani, mivel a csokiburok megvédi a kiszáradástól. A hempergetett változatot érdemes két, három napon belül fogyasztani.