Culinartz

Abban az esetben, ha mindenféle nyalánksággal van tele a hűtőszekrény: lekvárok, gyümölcsök, miegymás ez a legideálisabb kánikulai édesség. Nem kell vele sokat vesződni, sütőt melegíteni. Na nem mintha nem izzítottam volna be hétvégén is egy jó kis pizzára az én búbosomat… az a csekély 10-15 fok pluszban már tényleg nem számított, főleg amikor a kereszthuzatban álltam a pizzát szeletelve, teljesen úgy éreztem magam, mintha Lido di Camaiore homokos tengerpartján állnék amikor érkezik a scirocco :)

Na de térjünk vissza a piskótámhoz. Valójában Ferran Adriá receptúráját követtem, molekuláris gasztronómia területén őt tekintem az atyaistennek és szívesen veszek át tőle ezt-azt, főleg amikor villanthatnék támad rám, nincs benne semmi buktató, csak szükséges néhány speciális konyhai cucc.

Egész pontosan egy iSi GOURMET WHIP habszifon, a hozzávaló partonnal, néhány papírpohár és kezdődhet a móka!
Amúgy erről a habszifonról fogok még fogok beszélni, mert bár régóta meg van a készülék, most kezdek csak igazán ráérezni a használatára. Tökéletes habokat, espumákat tudok vele készíteni, de a hollandi mártás is olyan, amilyet kizárólag eddig csak Michelin csillagos étteremben ettem :)

Szóval enélkül nem lehet belevágni.
Az eredmény viszont lenyűgöző! Igazi könnyű spongya piskóta!
Pontosan olyan, mint a legutóbbi görögországi nyaralásodon vásárolt tengeri szivacs :) – köszönhetően a könnyű habnak, ugyanis a parton segítségével extra mennyiségű levegőt kap a tészta, ami bent reked és hatalmas légbuborékokat képez, amelyektől  hihetetlenül puha lesz, a rövid mikrohullámos kezelésnek köszönhetően pedig a tojások biztosította víz magas százaléka benne marad a tésztában, ezáltal pedig nem lesz száraz.

IMG_0518IMG_0520

 

Ezzel  a technikával készülhet ám sós verzió is, vagy csokoládés, paradicsomos…..

Hozzávalók:

4 nagy tojásfehérje
3 nagy sárgája
80 cukor, lehetőleg finom porcukor
20 g finom liszt

 

A hozzávalókat homogén masszává keverjük, lehetőség szerint csomómentesre, majd egy szitán keresztül, tölcsérrel a szifonba szűrjük. ( 1L-es)

Beleengedünk két darab partont egymás után, alaposan felrázzuk, majd legkevesebb 2-3 órára hűtőbe tesszük.

A papírpoharak alját néhány helyen megszurkáljuk, ez azért fontos, mert a hirtelen felszabaduló hő itt tud távozni.
A szifont alaposan felrázzuk és a pohara(ka)t 1/3-ig nyomjuk a piskóta habbal, amit ezt követően 40 másodpercre mikróba helyezünk, a legmagasabb teljesítményen. Azért csak 1/3-ad részét töltjük meg, mert a készülés folyamata során a tésztánk ki fog terjedni.

Kivesszük a mikróból, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük a pohárból egy kis spatula segítségével.

Tetszőleges darabokat tépkedünk és díszítjük, tálaljuk azzal amink éppen van.

Például beleültetjük egy kis hideg rózsás-rumos meggyzselébe, helyezünk rá csokoládés sajtkrémet, narancslekvárt és megszórhatjuk kedvünk szerint kakaóval, matchával, virággal. Ez jól viselte a levendula virágot de még a friss zsenge bazsalikom leveleket is.

Érdemes beruházni egy ilyen készülékbe, főleg azoknak, akik a konyhát játszótérnek tekintik, akárcsak én :)

IMG_0528