Culinartz

Lehetetlennek tűnik, de igaz! Létezik  “zsírégető élelmiszer”.
A negatív kalóriatartalmú ételek elméletének alapja, hogy néhány élelmiszer kevesebb kalóriát tartalmaz, mint amennyit emésztésükre eléget a szervezet.
Például 40 g zeller összesen 7 kalóriát tartalmaz, emésztésére 30 kalóriát égetünk, tehát a szervezet 23 kalóriát veszít.
A zsírégető élelmiszerek közé tartozik a zeller, hagyma, sárgarépa, fejes saláta, paradicsom, uborka, karfiol, cukkini, padlizsán, spárga és olyan gyümölcsök, mint a mandarin, sárgabarack, narancs, eper, grapefruit, citrom, görögdinnye és az alma.
A negatív kalóriatartalmú ételek, más néven “zsírégető ételek” elmélete ad alapot Neal Barnard könyvének: Foods that Cause You to Lose Wight: The Negative Calorie Effect [ Fogyasztó ételek:  a negatív kalória hatása].
Igazság szerint a szerző gondolatai igencsak ellentmondásos véleményeket vonnak maga után.
Robert Ecker orvosprofesszor, a University of Colorado táplálkozási szakembere szerint egyenesen nevetséges feltételezések, mert véleménye szerint nem létezik olyan élelmiszer, mely összefüggésbe hozható az energiaveszteséggel.
Ennek ellenére ez az elmélet nagyon sikeres volt több honlapon is.
Egyébbként is, függetlenül attól, hogy ezek az elméletek valósak vagy sem, csak azt mondhatom, fogyasztani kell őket továbbra is, mivel egészségesek és kiváló antioxidánsok.