Culinartz

Olykor kihívást okoz az omlós és zaftos marha elkészítése, de szeggyel még soha nem gyűlt meg a bajom. Ez egy  remek elkészítési mód, így érdemes nem kicsiben gondolkozni, annál is inkább mert még hidegen is elmegy különböző kencékkel, bagettben, cipóban, grillezett zöldségekkel, salátával remek étel… ráadásul egy egyszerű sütőzacskóban forró sütőben pillanatok alatt felmelegíthető. Tudom-tudom, hogy csak a töltöttkáposzta, de ha tényleg forró sütőben zacskóban kerül felmelegítésre, úgy nem szárad cipőtalp keménységűre. Persze az esetben, ha egyben kerül be, mindig csak az éppen elfogyasztott mennyiséget szabad szeletelni.

Annak ellenére, hogy az elkészítése igényel némi időt, mindenképpen megéri.

Egy serpenyőben majdnem füstölésig hevítek 5 dekányi vajat 1 evőkanálnyi olívaoljjal és a hússzeletek minden oldalát 2-2 perc alatt megpirítom.
Meleg helyre félreteszem.

A visszamaradt zsiradékon üvegesre dinsztelek egy fej apróra vágott hagymát, hozzáadok egy két gerezd fokhagymát, zúzott borókabogyót és római köményt. Ez utóbbi kettővel nem spóroltam! landolt benne néhány babérlevél is, majd felöntöttem két deci száraz vörösborral. Belehelyeztem a husokat és két órán keresztül lassú tűzön pároltam. Az elpárolgott folyadékot marhahús alaplével folyamatosan pótoltam. Ez nagyjából fél liter.

Bizonyára feltűnt már, hogy nagyon kevés sót használok, de vannak ételek amelyeket, szemben másokkal, egyáltalán nem sózok. Egyrészt szeretem az eredeti ízeket, imádom a fűszereket. Jelen esetben pedig az alaplé már eleve sós volt. A borsot is hanyagolni szoktam, bár ez is elviseli, de számomra a só és bors amolyan egyenízt kölcsönöz.

Köretnek ezúttal rozmaringos tepsis burgonya és karamellizált sárgarépa készült. A fotó pedig a szabályoknak megfelelően, mobillal. 🙂

image