Culinartz

Ötödik nap! 🙂 be kellett iktatnomismét egy levest. Ezt a levest már régóta terveztem, de valahogy nem volt hozzá megfelelő az időjárás. Szükségem volt egy kis bágyadt őszi napfényre, hogy a langyosként elképzelt levest a tányérra komponáljam. Bevallom még soha nem készítettem hasonlót, ám…a szó legszorosabb értelmében vállon veregettem magam. Nem tudom minek köszönhetem a remek végeredményt… az jó ízérzékemnek vagy pedig az illatos zeller és a napérlelte mosolygós alma párosának, egy biztos, a finom és ízletes leves szebbé tette a napomat.

egy közepes zellergumó, leveleivel

2 db lédús idared alma

egy kis fej hagyma

zöldségalaplé

fél dl kókusztej

csipetnyi szerecsendió, csipetnyi só és cukor.

Apróra vágott hagymát kevés vajon üvegesre pároltam, rádobtam a vékony hasábokra vágott zellert és alacsony lángon tovább dinszteltem. Közben megmostam a zeller zöld leveleit, forrásban lévő vízbe tettem fél percre, majd azonnal jeges fürdőbe mártottam. Felöntöttem a fél puhára párolt zellergumó hasábokat fél liternyi zöldség alaplével és puhára főztem. Ezt követően hozzáadtam két lereszelt almát amire került néhány cseppnyi citrom. Éppen csak újraforrásig hevítettem.

Közben a zeller leveleit két kanálnyi főző vízzel összeturmixxoltam és leszűrtem. Ez a legvégén kerül a már kihűlt leveshez, ettől lesz éettel teli zöld szine.

A levest miután levettem a tűzről összeturmixxoltam és átszűrtem. Ez volt az a pillanat, amikor kissé vadnak éreztem,  szórtam bele egy leheletnyi cukrot, majd hozzáadtam a kókusztejet, frissen reszeltem rá szerecsendiót, végül belekevertem a méregzöld zellerlevél kivonatot.

Míg hűlt, egy tojásfehérjét kemény habbá vertem, egy reszelt almát összekevertem kevés liszttel, majd a tojáhabba kevertem. Apró halmokat kanalaztam a tepsire, megszórtam durvára vágott dióval és betoltam a forró sütőbe.

image